Regio maakt werk van kwetsbare jongeren

Gepubliceerd: 19 oktober 2015

Regio maakt werk van kwetsbare jongeren

De realiteit van vandaag is dat kwetsbare jongeren het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Door de verandering van de Participatiewet zijn gemeenten sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk om het aanbod van werk en voorzieningen voor kwetsbare jongeren goed te regelen. Voor deze jongeren betekent dit echter dat, waar zij voorheen terecht konden bij de sociale werkvoorziening of de Wajong, zij nu naar nieuwe wegen moeten zoeken die leiden tot deelname aan de arbeidsmarkt. Die zoektocht is lastig. Ook in de regio Noord-Veluwe.

Op 12 oktober jl. sloegen zo'n 50 vertegenwoordigers van gemeenten, onderwijs, maatschappelijke organisaties en bedrijven daarom de handen ineen tijdens de bestuurlijke conferentie `Maak werk van jongeren in een kwetsbare positie!'. Belangrijkste resultaat: alle deelnemers willen hun steentje bijdragen om deze jongeren te helpen bij het vinden van een baan en er is draagvlak voor een vernieuwde aanpak.

Niet praten maar doen

Als portefeuillehouder Economie, Werkgelegenheid en Arbeidsparticipatie van Regio Noord-Veluwe, benadrukte burgemeester Hoogendoorn van Oldebroek de gezamenlijke verantwoordelijkheid die de regio heeft om jongeren te helpen: "Jongeren hebben een baan nodig. Het maakt hen gelukkiger en op sociaal vlak functioneren ze beter." Een beleidsnotitie lost het huidige probleem volgens hem niet op. "We moeten samen aan de slag gaan. Niet praten maar doen!", aldus Hoogendoorn.

Over grenzen heen kijken

De heer Van Heerikhuize, voorzitter van stichting Leerlingenzorg, het samenwerkingsverband VO/VSO voor Passend Onderwijs en vestigingsdirecteur van de praktijkschool Accent Amersfoort, ziet een kansrijke route: "Ik ben optimistisch, omdat we met elkaar willen dat jongeren goed toegerust worden." Daarbij is het volgens Van Heerikhuize belangrijk om over domein- en gemeentegrenzen heen te kijken, zodat er lokaal gehandeld kan worden met regionale ondersteuning. Hij doelt onder andere op de kansen die er liggen voor gemeenten om ook de zorg nadrukkelijk te betrekken bij de huidige samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid.

Van kwetsbaar naar kansrijk

Ook diverse grote bedrijven uit de regio waren aanwezig. Zij gaven aan dat de doelgroep vaak onzichtbaar is voor hen. Als zij meer zicht krijgen op wie de kwetsbare jongeren zijn, dan is er veel winst te behalen. Zelfstandig onderzoeker Selle van de Woude ziet ook kansen: "Met functiecreatie en jobcarving creeer je banen. Ook het terughalen van laaggeschoold werk naar Nederland is bespreekbaar, nu de kosten in het buitenland hoger worden."

Draagvlak voor vernieuwde aanpak

Deskundigen onderzochten het participatievraagstuk gedurende de afgelopen maanden. Dit leidde tot een zogenaamde houtskoolschets met analyse en uitgangspunten voor een nieuwe aanpak. De deelnemers aan de conferentie onderschreven dit document en benadrukten dat zij hun gezamenlijke verantwoordelijkheid op willen pakken door op te foto te gaan achter een bord met de tekst: "Wij maken werk van jongeren".

Van houtkoolschets naar concreet plan

Op basis van de goedgekeurde `houtskoolschets' gaat de initiatiefgroep nu aan de slag om voor kwetsbare jongeren meer kansen op de arbeidsmarkt te creeren. De initiatiefgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Regio Noord-Veluwe, Veluwe Portaal, Sociale Dienst Veluwerand en ROC Landstede.