gemeente Dinkelland wil een gemeente waarin mensen met dementie kunnen blijven functioneren

PERSBERICHT

Denekamp, 19 oktober 2015

Als kick off wordt de indringende film “Still Alice” aangeboden Gemeente Dinkelland wil een gemeente waarin mensen met dementie kunnen blijven functioneren

De gemeente Dinkelland beseft zich dat dementie een steeds grotere rol gaat spelen in de samenleving. Daarom wil zij actief inzetten op mantelzorgondersteuning, het bevorderen van leefbaarheid in de gemeente en preventie. “We vinden het belangrijk om als gemeente in te spelen op het toenemend aantal mensen met dementie. Daarnaast is het voor de mantelzorgers om hen heen ook heel belangrijk om de zorg vol te kunnen houden. Voor hen moeten we ook goed zorgen!” aldus wethouder Ilse Duursma. Deze maand wordt gestart met de uitvoering. Als kick-off biedt de gemeente op woensdag 28 oktober de prachtige, maar ook aangrijpende film, “Still Alice” aan. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Kulturhus van Denekamp.

Taboe moet van dementie af

Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de nieuwe WMO en een groot gedeelte van de oude AWBZ. Veel zorgvragen komen dus bij de gemeente terecht. Dementie komt steeds meer voor en de gemeente wil hier op inspelen. Voornamelijk zal worden ingezet op het ondersteunen van mantelzorgers, het bevorderen van deskundigheid van zowel professionals als mantelzorgers, en het blijven participeren van mensen met dementie in de maatschappij. “Dementie is een groeiend probleem in de samenleving en het taboe moet hier vanaf. Het is belangrijk dat er begrip wordt getoond voor mensen met dementie en hun omgeving” vervolgt Ilse Duursma.

Veel aandacht voor scholing

“Eigenlijk willen we een gemeente waarin mensen met dementie kunnen blijven functioneren. Waarin ze iets mogen vergeten. Waarin ze thuis gebracht worden als ze verdwalen. Waarin ze zo lang mogelijk aan het verenigingsleven kunnen deelnemen. Daarom is er in het project ook veel aandacht voor scholing en cursussen voor ondernemers in onze gemeente, wijkagenten, banken etc. Het is van belang dat we met elkaar leren hoe we om moeten gaan met mensen met dementie.”

Film “Still Alice”

Met spiekbriefjes door het leven moeten, omdat je de meest gewone woorden niet meer kunt onthouden. Het overkomt de succesvolle Alice in “Still Alice”. De film is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van neurowetenschapper Lisa Genova die het ziekteproces beschrijft van een gelauwerde linguïst die plotseling haar eigen studieobject wordt. De film laat zien hoe de diagnose niet alleen een bom onder het bestaan van Alice legt, maar heel het gezin raakt. Hoe gaan ze om met dit nieuws?

De gemeente biedt op woensdag 28 oktober de prachtige, maar ook indringende film, “Still Alice” aan. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Kulturhus van Denekamp, de film begint om 20.00 uur. U kunt zich aanmelden voor deze filmavond via e-mail: film@kulturhusdenekamp.nl. U kunt eventueel ook bellen met (0541) 745 300.