"Migratiekwesties kunnen het beste op EU-niveau worden aangepakt"

maandag 19 oktober 2015 11:10 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Europees Parlement Den Haag

Immigratie en terrorisme zijn volgens inwoners van de EU de snelst groeiende zorgen. Van de ondervraagden in Nederland zegt 79% dat beslissingen over migratie op EU-niveau genomen zouden moeten worden en niet op nationaal niveau. Gemiddeld 66% van de EU-inwoners deelt deze mening. Dit blijkt uit de laatste Eurobarometer peiling in opdracht van het Europees Parlement. De meerderheid is voor beslissingen op EU-niveau, maar er zijn nationale verschillen

Gemiddeld zegt 66% van de EU-respondenten dat migratiekwesties op EU-niveau moeten worden behandeld. Uit de peiling bleek dat er grote verschillen bestaan tussen de ondervraagden van de verschillende lidstaten. Van de Nederlandse ondervraagden zegt 79% dat dit op EU-niveau moet gebeuren terwijl dit in Estland, Polen en Slowakije slechts 40% is.

Inwoners van verschillende lidstaten reageerden ook verdeeld over het verdelen van asielzoekers over de EU. Zo geeft 91% van de Nederlandse ondervraagden aan voor het verdelen te zijn en in Duitsland ligt dit zelfs op 97%. Hier tegenover staat Slowakije met slechts 31%. Gemiddeld reageert 78% van de ondervraagden uit EU-landen positief op het verdelen van asielzoekers.

De bezorgdheid over de twee thema's immigratie en terrorisme was in eerdere peilingen ook al hoog, maar laten alsnog de grootste stijging zien ten opzichte van de peiling uit 2013. Zo stelde 14% van de ondervraagden in 2013 dat immigratie de grootste uitdaging is voor de EU terwijl dit nu 47% is. Terrorisme wordt in deze peiling door 26% van de ondervraagden genoemd tegenover 11% in 2013.

De peiling vond plaats tussen 19 en 29 september, een periode waarin de media veel berichtten over de aankomst van vluchtelingen binnen de EU, en werd afgenomen onder 28.150 Europeanen ouder dan 15. Er zijn ook vragen gesteld over reguliere migratie, financiele steun aan landen aan de rand van de EU, economische vooruitzichten en reacties op de economische en financiele crisis.