Burgemeesters Twente initieren samenwerking opvang vluchtelingen

Vluchtelingenopvang op maat in Twente

Tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Twente op 12 oktober hebben de 14 Twentse burgemeesters gezamenlijk het initiatief genomen om te komen tot samenwerking op Twentse schaal voor de gehele keten van de crisisnoodopvang tot en met de huisvesting van statushouder.

Bestuurlijk overleg

Op korte termijn wordt een regionaal bestuurlijk overleg georganiseerd dat de opvangmogelijkheden en werkzaamheden binnen de regio beheert en coordineert. Dit resulteert in een overzicht van welke gemeente wat levert of kan leveren. Vraag en aanbod binnen de gehele keten wordt zo inzichtelijk gemaakt. "De nood is aan de man en we willen als Twente die hulp samen zo goed mogelijk organiseren van het eerste moment tot het huisvesten van mensen die in ons land mogen blijven", aldus Onno van Veldhuizen, voorzitter Veiligheidsregio Twente. De Twentse gemeenten dragen graag bij aan de opvang van vluchtelingen, maar willen dit regionaal cooerdineren.

Het bestuurlijk overleg zal bestaan uit burgemeesters en wethouders op terreinen als zorg en welzijn, huisvesting en integratie. De eerste bijeenkomst wordt indien mogelijk nog deze maand geagendeerd. Gezien de omvang van de vluchtelingenproblematiek, is langere periode opvang in verschillende vormen nodig. Het bestuurlijk overleg wordt daarom voor langere tijd georganiseerd.

Duidelijkheid

Het bestuurlijk overleg zal de opvang afstemmen op de behoefte aan de verschillende soorten opvang. Op dit moment komen verzoeken van verschillende partijen binnen, waardoor er onvoldoende duidelijkheid is. In een brief die vandaag aan de staatssecretaris gestuurd is, vragen de Twentse gemeenten om duidelijkheid en helderheid in de opvangbehoefte.