OCW: Leerlingen mogen niet dupe worden van sluiting Ambelt

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vindt dat geen een leerling thuis mag komen te zitten doordat de scholengroep voor speciaal onderwijs, de Ambelt, sluit. Dat schrijft hij in een brief aan de Kamer.

PvdA-Kamerlid Loes Ypma stelde Kamervragen over het nieuws dat de scholengroep in Oost-Nederland de leerlingen in 2017 overdraagt aan collega-schoolbesturen voor regulier onderwijs. Het gaat om leerlingen met bijvoorbeeld gedragsstoornissen, autisme of adhd. Twee onderwijsexpertisecentra voor leerlingen met complexe problemen blijven bestaan in Apeldoorn en Zwolle.

Dekkend aanbod

Volgens Dekker is het samenwerkingsverband verantwoordelijk voor een dekkend aanbod over de regio. `Bij het wegvallen van de Ambelt herschikken de schoolbesturen samen de ondersteuningsprofielen van de scholen', schrijft hij. Per leerling moet worden gekeken welke plek het meest geschikt is. `Dat kan in het speciaal onderwijs zijn, maar ook in het regulier onderwijs met extra ondersteuning', aldus de staatssecretaris. Mochten ouders de plek niet passend vinden, dan kunnen zij in gesprek met de school gaan. Het ministerie van Onderwijs houdt een vinger aan de pols.

Veel ouders waren ongerust nadat de scholengroep het nieuws bekendmaakte en ook de AOb maakte zich zorgen over de leraren. Dekker schrijft dat het de bedoeling is om het personeel zo veel mogelijk in te zetten op de nieuwe scholen. Eerder stelde SP-Kamerlid Tjitske Siderius al Kamervragen. Die antwoorden zijn er nog niet.