Vier talenopleidingen vernieuwd

Vier talenopleidingen vernieuwd

19 oktober 2015

Italiaans, Scandinavisch, Arabisch en Hebreeuws hebben nieuwe bachelorprogramma's ontwikkeld, die per september 2016 van start gaan. Kern van de plannen voor de talenopleidingen is een major regiostudies.

Twee werkgroepen ontwikkelden grondstructuur

De nieuwe programma's sluiten aan bij de plannen voor vernieuwing van het talenonderwijs. Als onderdeel van de facultaire agenda, FGw in transitie, zijn in april 2015 twee werkgroepen ingesteld voor de vernieuwing van het talenonderwijs. De eerste werkgroep had als opdracht om een schets te ontwikkelen van de opleidingen op het gebied van talen, culturen en regio's. De tweede werkgroep heeft een plan ontwikkeld voor een opleiding of programma op het gebied van taal, communicatie en cognitie. Beide werkgroepen hebben in een notitie de grondstructuur van deze opleidingen beschreven.

Taal, cultuur en regiostudies: de grondstructuur

De kern van de plannen voor de talenopleidingen is om een nieuw programma te ontwikkelen in de vorm van een major op het gebied van regiostudies. De talenopleidingen `nieuwe stijl' worden `TCR-opleidingen' (Taal, Cultuur en Regiostudies) genoemd. De TCR-opleidingen hebben elk in beginsel een regiomajor met een breder historisch, politiek en cultureel profiel. Eventueel kan er, in plaats van of naast de regiomajor, een major op het gebied van taal & cultuur worden aangeboden. Ook de propedeuses van deze opleidingen veranderen daardoor van opzet: ze worden zo ingericht dat studenten in de propedeuse een beredeneerde keuze kunnen maken voor hun major, dat ze eventueel ook na het eerste jaar nog kunnen switchen naar een andere opleiding en dat studenten van andere opleidingen relatief eenvoudig kunnen overstappen naar een TCR-opleiding. Voor deze opleidingen wordt nadrukkelijk geworven op programma/major niveau zodat verschillende (ook nieuwe) doelgroepen aangesproken kunnen worden.

Vier vernieuwde talenopleidingen per september 2016

Een aantal opleidingen heeft een nieuw programma ontwikkeld binnen de grondstructuur. Die programma`s zijn dusdanig uitgewerkt dat daarvoor vanaf oktober 2015 kan worden geworven voor de start per september 2016. Per september 2016 worden er nieuwe programma's aangeboden voor Italiaans, Scandinavisch, Arabisch en Hebreeuws. Concreet betekent dat dat de faculteit per volgend collegejaar nieuw geprofileerde programma's gaat aanbieden die naar verwachting beter aansluiten bij de interesse van aankomend studenten en die een samenwerking zijn over de grenzen van opleidingen en afdelingen.

Op de Bachelorvoorlichtingsdag van 31 oktober zullen de docenten drie nieuwe programma's aan studiekiezers presenteren: Italie studies, Scandinavie studies en Midden-Oosten studies. De eerste twee zijn vernieuwingen van bestaande opleidingen, Midden-Oosten studies is een samenvoeging van Arabische taal en cultuur, en Hebreeuwse taal en cultuur, die elk als major zullen blijven voortbestaan. In een gezamenlijke bijeenkomst worden de student- en docentvoorlichters op de hoogte gebracht.

Taal, communicatie en cognitie: nieuw programma per september 2017

Het programma voor deze nieuwe opleiding wordt nog nader uitgewerkt en de nieuwe opleiding start niet voor september 2017.

Meer informatie, inclusief achterliggende dossiers (achter login)

Dossiers Talen in transitie (achter login)

Gepubliceerd door Faculteit der Geesteswetenschappen