Min waar op komst

Omgaan met extreem weer bij evenementen

Hoe kun je gevolgen van extreem weer voorkomen en/of beperken? Tijdens de themabijeenkomst `Min waar op komst' op woensdag 23 september zijn gemeenten, evenementenorganisatoren, tentverhuurders, brandweer, politie, ambulancezorg en andere belangstellenden hierover met elkaar in gesprek gegaan. Op 5 mei dit jaar gaf het KNMI code geel af. Zware buien trokken over ons land terwijl er in verschillende steden Bevrijdingsfestivals werden gehouden. Ook Noord-Nederland had hier last van. Extreem weer bij evenementen komt vaker voor dan u misschien denkt. Wat doet u als het noodweer uw evenement treft? Bent u daar voldoende op voorbereid? Weet u wie u kunt inschakelen en welke partij waarvoor verantwoordelijk is? Dit zijn vragen die tijdens de bijeenkomst aan de orde zijn geweest.

Hoe kun je gevolgen van extreem weer voorkomen/beperken?

Syan Schaap van het Event Safety Institute nam de deelnemers tijdens de themabijeenkomst mee in wat de belangrijkste gevolgen kunnen zijn van extreem weer. Vervolgens stond hij stil bij hoe vooraf gevolgen van extreem weer voorkomen en/of beperkt kunnen worden. Voor een evenementenorganisator is het van belang stil te staan bij vragen als: is extreem weer een reeel risico? Hoe kunnen we hier proactief mee omgaan? Onder andere door bij locatiekeuze, windbestendige constructies, etc. Welk restrisico blijft dan over en hoe kunnen we hier vooraf op anticiperen? Onder andere door het bevorderen van zelfredzaamheid van het publiek, opstellen ontruimingsplan en het doorleven van verschillende scenario's met organisatie, gemeente en hulpdiensten. Voorbeelden gevolgen extreem weer:

* Oververhitting door hitte in combinatie met hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld bij een marathon op een warme zomerse dag.

* Verdrukking in de menigte door plekken met te mensen per vierkante meter, voorbeeld hiervan is de Love Parade in Duisburg in 2010 waarbij 21 mensen om het leven kwamen en ruim 500 gewonden vielen.

* Slachtoffers door omvallen van bouwwerken, de feesttent die in 2012 instortte in Steenwijkerwold bij het Dicky Woodstock Festival waarbij 15 gewonden vielen Aan de slag met een veiligheidsplan

Na uitleg van Syan Schaap zijn de deelnemers in groepen aan de slag gegaan met het maken van een veiligheidsplan voor het omgaan met noodweer bij Oerrock in Ureterp, het Glemmer Beach Festival op het strand van Lemmer en Into The Great Wide Open op Vlieland. In het veiligheidsplan worden de risico's, mogelijke scenario's, maatregelen om risico's te beperken/voorkomen en maatregelen om de gevolgen van extreem weer bij een evenement te beperken beschreven.

Meer informatie?

Veiligheidsregio Fryslan wordt met name bij grote risicovolle evenementen, zogenaamde C evenementen, gevraagd om advies te geven over de te verlenen vergunning. Daarnaast kan de veiligheidsregio op verzoek van een gemeente meedenken in de voorbereiding op, tijdens en na afloop van een evenement. Wilt u meer informatie over wat de afdeling Crisisbeheersing op het gebied van evenementen kan betekenen? Kijk dan op onze website www.vrfryslan.nl/evenementen of neem contact met ons op via crisisbeheersing@vrfryslan.nl of 088 22 99 111.