Symposium `Samen duurzaam leren en doen'

Symposium `Samen duurzaam leren en doen'

Op vrijdag 16 oktober organiseerde De Bastei in samenwerking met Gemeente Nijmegen en IVN Gelderland het symposium Samen duurzaam leren en doen. Met ruim 150 deelnemers is gevierd dat De Bastei sinds dit jaar het natuur- en milieueducatieaanbod cooerdineert.

De opening werd verricht door Lisa Doeland, programmamaker Radboud Reflects. Zij doet zelf een promotie-onderzoek naar afval: hoe definieer je wat afval eigenlijk is? Lisa werd zich bewust van het idee van duurzaamheid door een tentoonstelling in Den Haag met plastic uit de Plastic Soup. Zo kan ieder voor zich afvragen wat voor hem of haar het moment van bewustwording was.

Wethouder Duurzaamheid Harriet Tiemens benadrukt hoe bijzonder het is dat Nijmegen investeert in een mooi nieuw centrum over natuur en cultuur in een tijd dat de rest van het land hier juist op bezuinigt. Nijmegen heeft een traditie van zorgen voor een ontspannen, groene, duurzame stad en als je het jong leert, blijft het je hele leven bij je.

Directeur Gerard Mangnus zegt dat er de afgelopen jaren gewerkt is aan het koppelen van De Bastei en natuureducatie. Nu is er het besef dat we in een nieuwe fase komen, 'waar verbinding tussen natuur, cultuur en duurzaamheid de hoofdrol speelt'. Initiatieven als het estafettestokje voor `Green Capital of the World' helpen hierbij. Gerard droomt van een centrum dat fungeert als huiskamer voor iedereen die bezig is met natuur, cultuur en duurzaamheid.

Presentatie van Marius Smit van Plastic Whale (Marius Smit van Plastic Whale begint zijn verhaal over zijn project met de woorden 'I'm a loser', wat als `verfrissend' wordt ervaren. Hij organiseerde een dagje plastic vissen op de Amsterdamse grachten, waarbij op de eerste editie 450 mensen kwamen opdagen. Met de missie `Samen voor plasticvrije wateren' bouwt hij nu boten en skateboards van plastic afval. Het blijkt dat heel veel mensen het belangrijk vinden om iets te doen aan de plasticvervuiling en dat er weinig oplossingen voorhanden zijn, initiatieven waarmee mensen daadwerkelijk iets kunnen doen.

Dit bleek ook duidelijk tijdens de rest van de dag: op heel veel plaatsen zijn mensen bezig met oplossingen bedenken voor milieuproblemen, nieuwe vormen van onderwijs, originele alternatieven voor onze huidige cultuur van omgaan met natuur. Meer dan genoeg mensen staan klaar om iets te doen, willen er tijd en expertise in steken. Daarom is het zo nuttig samen te komen en van elkaar te leren; dat geeft een grote impuls en versterking van de initiatieven.

Presentatie Marius Smit van Plastic Whale (foto: Rob Alving)Een greep uit de `bouwstenen' die werden opgeprikt: de DAR werkt met kinderen aan het opruimen van zwerfafval in het project Wijkhelden, in Nijmegen Noord is een natuurspeeltuin in wording waar kinderen kunnen spelen in de modder, er is een initiatief dat winkelruimte zoekt voor een duurzame energie-showroom, een school voor mindfulness 2.0, de vegetarische donderdag, kunstenaars die samen met kinderen land art maken van plastic zwerfafval...

'Hieruit blijkt dat men werkelijk uit alle hoeken samenkwam en aansluiting vond,' zegt Dominique Vissenberg van NME de Bastei, 'er zijn veel initiatieven in Nijmegen en we zullen vaker evenementen organiseren om mensen bij elkaar te brengen.'

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van dit symposium.

Zie het origineel.