Een Paardenmuseum op Paleis Soestdijk


DEN DOLDER, 20151019 -- Een Nederlands Paardenmuseum is één van de voorstellen dat in de race is als nieuwe bestemming voor het Paleis Soestdijk. Op verzoek van Minister Blok zijn de afgelopen maanden meer dan 120 ideeën aangedragen en op dit moment beraadt een selectie commissie zich over de toepasselijkheid en haalbaarheid van de plannen. Voor Menke Steenbergen en Suzanne Majoor, de initiatiefnemers achter het Nederlands Paardenmuseum, een spannende tijd.

Edele viervoeters
“Wanneer je rondloopt in de Paleistuin van Paleis Soestdijk voel je de stijl en klasse die het Paleis Soestdijk uitademt. Eeuwenoude bomenlanen, gigantische Rhododendrons en een indrukwekkend Paleis. Sinds jaar en dag komen hier voorname gezelschappen die zich niet voor niets graag lieten vergezellen door paarden. Want ook paarden stralen iets edels en voornaams uit” aldus Steenbergen. 

“De geschiedenis van het paard is nauw verweven met de geschiedenis van Nederland. Of dit nu is in de cavalerie, waar paarden de beslissende factor konden zijn bij een veldslag of als nationaal export product, waar het Nederlandse sportpaard internationaal aanzien geniet. Nederland verdient dan ook een Paardenmuseum dat recht doet aan de status van het Nederlandse paard. Er is geen passender decor denkbaar dan het Paleis Soestdijk om dit museum te vestigen.”

Missie en visie van het Paardenmuseum
Vorige week heeft de stichting het Nederlands Paardenmuseum haar een visie ingediend om het Paleis Soestdijk en het bijbehorende landgoed in te richten als Nederlands Paardenmuseum. In de visie wordt het Paleis ingericht met museum en vergader zalen, worden de Koninklijke Stallen in ere hersteld en kun je, net als Princes Beatrix ooit deed, leren ponyrijden in de Paleistuin.

De doelstelling van het museum is om vanuit een historisch perspectief te leren over het houden van en het trainen met paarden. Educatie en Recreatie zijn hierbij leidende begrippen. Het Nederlands Paardenmuseum op Paleis Soestdijk:
  • Is een inspirerende plek voor paardenliefhebbers uit binnen en buitenland
  • Draagt bij aan kennisontsluiting ten aanzien van paardenwelzijn en -gezondheid.
  • Kan invulling geven aan het onderwijsprogramma van paard gerelateerde opleidingen.
  • Is een dagje uit voor recreanten en draagt zo bij aan het toerisme in de regio.
  • Kan gebruikt worden als bijzondere ontmoetingsplek voor vergaderingen of bijeenkomsten.
  • Is met een sfeervolle ambiance een prachtige plek om te trouwen.
  • En draagt bij aan het behouden van het cultureel erfgoed in de provincie Utrecht.

Vervolg
15 november zal de selectie commissie 4 initiatiefnemers selecteren die hun idee verder uit mogen werken in de vorm van een businesscase. Begin 2016 zal vervolgens een keuze gemaakt worden voor de nieuwe bestemming van Paleis Soestdijk.





stichting Het Nederlands Paardenmuseum