Vaststelling plannen Daelzicht (20-10-2015)


RSS

Het zuidelijke Daelzichtterrein wordt globaal begrensd door de Panheelderweg, Heerbaan en Rector Driessenstraat in Heel.

Het plan

Het oude hoofdgebouw op de hoek Rector Driessenstraat - Heerbaan in Heel is gesloopt om plaats te maken voor een woongebouw. In dit nieuwe gebouw komen 54 clienten van Daelzicht te wonen.

Op het moment dat de nieuwe bewoners hun intrek hebben genomen in het nieuwe gebouw zullen de tijdelijke woonvoorzieningen Ligtenberg en Cocon worden gesloopt.

Bestemmingsplan

Voor de herinrichting van het zuidelijke terrein van Daelzicht heeft de gemeente besloten een aantal nieuwe kaders te stellen. De kaders zijn opgenomen in het bestemmingsplan voor het terrein. Naast de kaders in het nieuwe bestemmingsplan heeft de gemeente ook besloten extra kaders op te nemen
via een notitie beeldkwaliteit.

Op 8 oktober 2015 heeft de gemeenteraad besloten het bestemmingsplan `Daelzicht' vast te stellen, met daarin de locatie van het zuidelijke terrein van Daelzicht. In dat bestemmingsplan was opgenomen dat er op het zuidelijke terrein maximaal 223 verzorgingswoningen gerealiseerd mochten worden.
Dit zijn het aantal verzorgingswoningen dat aanwezig is, nadat de nieuwbouw gerealiseerd is.

Binnenkort wordt het vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende regels en planverbeelding op deze website geplaatst.

Hoe beroep instellen?

Tijdens de tervisielegging kunt u beroep in stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage als u:

* een belanghebbende bent die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;
* een belanghebbende bent aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8, eerste lid Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;
* als belanghebbende tegen de aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan bent.

Verzoek om voorlopige voorziening

Soms kunt u niet wachten op de uitspraak op uw beroepschrift. U kunt dan om een voorlopige voorziening vragen. Iedereen die beroep instelt / heeft ingesteld, heeft tevens het recht om een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van
de Raad van State (indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist). Verzoeken om voorlopige voorziening dienen te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Wanneer treedt het bestemmingsplan in werking?

Daags na afloop van de beroepstermijn treedt het vaststellingsbesluit en daardoor de bestemmingsplannen in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit
niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Notitie beeldkwaliteit

De Notitie Beeldkwaliteit Daelzicht Heel is een gebiedsvisie met stedenbouwkundige aspecten en beeldkwaliteitsaspecten. Het is daarmee (na vaststelling) een toetsingskader voor toekomstige (bouw)plannen. Dit zowel voor architecten, Omgevingscommissie en gemeente.

In de notitie wordt aangegeven dat Daelzicht afscheid wenst te nemen van de beleving uit het verleden. Dit willen ze doen door van een instituutsterrein met een gesloten karakter te groeien naar een meer open karakter. Daelzicht wil het zuidelijke terrein op die manier meer laten aansluiten op
de rest van de kern Heel. De uitgangspunten van de notitie zijn:

* het verbinden van de identiteit met de dorpskern;
* het verankeren van de locatie in de omgeving;
* het benoemen en verbinden van de 4 verblijfsgebieden op het zuidelijke Daelzichtterrein.

Elk verblijfsgebied of cluster heeft zijn eigen sfeer en herkenbaarheid. Deze verblijfsgebieden zijn:

* het Dorpsplein;
* de parkzone;
* de Brink;
* het Westelijk Entreegebied.

De Notitie beeldkwaliteit Daelzicht Heel heeft van 31 juli 2014 tot en met 10 september 2014 ter inzage gelegen voor reacties. Gedurende die termijn zijn 54 reacties op de notitie ontvangen.

Vanwege de vele reacties heeft de gemeenteraad bepaald dat nogmaals een gesprek met de bezwaarmakers aangegaan moest worden. Dit gesprek vond plaats op 24 februari 2015. Als gevolg van de gevoerde gesprekken is de notitie op een aantal punten bijgesteld.

De vastgestelde notitie is onderstaand te downloaden:

* Notitie Beeldkwaliteit Daelzicht Heel (pdf, 5,31 mb)

Bouwplanning

De sloop van het hoofdgebouw is inmiddels afgerond en de locatie is ingezaaid met gras.

Op het moment dat het bestemmingsplan in werking is getreden kan er een omgevingsvergunning (oude bouwvergunning) afgegeven worden voor de nieuwbouw.

Inmiddels is Daelzicht begonnen met de planvorming omtrent de nieuwbouw. De verwachting is dat begin 2016 de vereiste vergunning wordt aangevraagd. De start van de nieuwbouw staat voorlopig gepland voor juni 2016.

Meer informatie

Heeft u toch nog vragen, neem dan contact op met N. Brouwers, medewerker Ontwikkeling, via n.brouwers@gemeentemaasgouw.nl of (0475) 85 25 72.