Geen eredoctoraat voor van Rompuy

Geen eredoctoraat voor van Rompuy

Op 20 oktober wil de Vrije Universiteit een eredoctoraat toekennen aan oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy. De VU noemt Van Rompuy in één adem met Martin Luther King. Door Van Rompuy aan zich te binden, laat de VU echter haar ware aard zien: steun voor neoliberaal beleid, in de EU en in het onderwijs. Studenten van de Nieuwe Universiteit VU (DNU-VU) roepen de VU op om af te zien van dit eredoctoraat.

Van Rompuy was als voorzitter van de Europese Raad (2009-2014) verantwoordelijk voor de meest asociale en reactionaire koerswijziging in de geschiedenis van de EU. Hij stond aan de wieg van antidemocratische systemen zoals het Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM). Miljarden euro’s aan leningen werden op deze manier verstrekt aan verschillende, vooral Zuid-Europese landen.

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is het ESM geen noodfonds maar een investeringsfonds, ontworpen zodat geldschietende banken winst kunnen maken. In ruil voor leningen werden landen gedwongen te bezuinigen en staatsbedrijven te privatiseren. Gevolg hiervan is dat in Griekenland de werkloosheid nu 25% is - en voor jongeren zelfs 50%. Van de 11mln Grieken kunnen er 2,5mln geen zorgverzekering meer betalen. Van Rompuy was verder verantwoordelijk voor de onderhandelingen over vrijhandelsverdrag TTIP, tussen de EU en VS. Door dit verdrag wordt het democratische proces omzeild en krijgen multinationals het recht om staten aan te klagen voor winstderving.

De VU wil Van Rompuy eren wegens ‘uitzonderlijke verdiensten als ethisch-filosofisch geïnspireerd politicus’. Studenten van de VU zijn het hier niet mee eens: “Het eredoctoraat voor van Rompuy is niet zomaar een verering van een politicus of een uitdrukking van het maatschappelijke profiel van de VU, maar een legitimering van een neoliberaal beleid van bezuinigingen.”

DNU-VU-woordvoerder Dirk: “Deze legitimering is nodig, omdat het VU-bestuur zelf ook veel bezuinigt.” De komende drie jaar zal er aan de VU €100mln gekort worden, terwijl docenten bezwijken onder de werkdruk en studenten steeds sneller af moeten studeren. Ook verdwijnen kleinschalige opleidingen door de neoliberale bezuinigingen, terwijl er wel steeds meer managers worden aangenomen om dit ‘productieproces’ te overzien.

Dirk: “Met dit eredoctoraat maakt het VU-bestuur duidelijk wat voor universiteit en wat voor EU zij voor zich ziet: een top-down georganiseerde universiteit met enkel grootschalig onderwijs en een EU die is gebouwd op ondemocratische besluitvorming. Wij zijn het hier niet mee eens en roepen de VU op om af te zien van het eredoctoraat!”