Goed voorbereid op gladheid


Nu de temperatuur daalt, neemt de kans op gladde wegen door vorst, ijzel en sneeuw weer toe. De gemeente Lingewaal is hier goed op voorbereid en handelt snel bij (dreigende) gladheid.

Strooien

Medewerkers van de buitendienst staan dag en nacht klaar om de weg op te gaan als gladheid wordt verwacht. Het is onmogelijk om alle wegen en stoepen te strooien. De gemeente richt zich daarom op de onderstaande wegen (inclusief de aanliggende fietsstroken). Dit zijn de zogenaamde
ontsluitingswegen vanuit de woonkernen en de busroutes. Ook strooit de gemeente de dijkstoepen aan de Waal- en Lingedijken en de terreinen van de brandweerkazernes en het gemeentehuis. Wegen op bedrijventerreinen zijn ook in het plan opgenomen. Het start- en eindpunt van acties is de
gemeentewerf in Heukelum.

Strooiroutes

Asperen:

Heukelumseweg, Leerdamseweg, Nieuwstraat, Voorstraat, Stadswal, 1e, 2e, 3e Industrieweg, Achterstraat, Raadhuisplein, Brugstraat, Vrouwe Elburgstraat, Meerdijk, Nieuwe Zuiderlingedijk, Oude Zuiderlingedijk (ged.), stoepen Waterpoort.

Herwijnen:

Nieuwe Steeg, Tiendweg (ged.), Lingedijk, Achterweg, Sluimerskamp, Zworrelstraat, Waddensteinsesteeg (ged.), Waaldijk, Peperstraat(incl. Waaldijkstoep), Schoutensteeg, Bloklandweg, Zandsteeg, Zeek.

Heukelum:

Achterweg, Appeldijk, Groeneweg, Gragtdijk, Kerkweg(ged.), Nieuweweg, Voorste Gewind, Julianaweg, Torenstraat/Voorstraat, stoepen naar Loswal en E. Noolstraat, Heidensweg, Nieuwe Zuiderlingedijk.

Spijk:

Spijkse Kweldijk, Zuiderlingedijk, Spijkse Steeg, Veersteeg, Julianaweg, Noordelijke oprit.

Vuren:

Molenweg, Poldersekade, Zeiving(ged.), Laaglandseweg, Azewijnseweg, Mert (Goudreinet), Industrieweg, Gaanweg, Mildijk, Molenlaan, Petersweg, Leuvense Kweldijk, Dwarsweg, Haarweg, Poelweg.

Fietspaden

De gemeente strooit alle aanliggende fietspaden van de hoofdroute en de volgende vrijliggende fietspaden: Heukelumseweg, Leerdamseweg, Oude Zuiderlingedijk (Asperen), Heidensweg (Heukelum), Haarweg en Spijksesteeg (Spijk).

Aanvullende routes

Door de gemeenteraad is op 10 september 2015 een motie aangenomen, waarin staat dat bij extremere situaties gladheidbestrijding op aanvullende routes in de wijken plaatsvindt. Om hieraan te kunnen voldoen, moet specialistisch materieel besteld worden. Wij verwachten dit in januari binnen te
krijgen. Gelijktijdig met het in gebruik nemen van het nieuwe materieel treedt ook een nieuw gladheidbestrijdingsplan in werking. Tot die tijd blijft het reeds vastgestelde gladheidbestrijdingsplan 2015/2016 gelden.

Meer informatie

Op www.lingewaal.nl/gladheid vindt u het gladheidsbestrijdingsplan en een overzichtskaart van de hoofdroutes.