Kollum bedankt!


Heel graag wil ik alle vrijwilligers en alle anderen die direct of indirect betrokken zijn geweest bij de crisisnoodopvang van 100 vluchtelingen in Kollum van 30 september tot en met 16 oktober 2015, van harte dank zeggen voor hun grote en betrokken inzet.

Met elkaar hebben we een zware opgave van begin tot eind goed uitgevoerd.

Organisatietalent, geduld, begrip, een luisterend oor, dienstbaarheid en naastenliefde waren steeds terugkerende begrippen die wij met elkaar hebben opgebracht om het onze gasten zo kwaad en zo goed als het ging een warm gevoel van veiligheid te bieden.

Wij kregen steeds meer hun levensverhalen te horen en die waren stuk voor stuk schrijnend. Wij raakten er diep van onder de indruk en wilden eigenlijk nog wel meer voor hen betekenen. Wij konden niet anders doen dan hun onze gastvrijheid bieden.

Zaterdagmiddag 17 oktober hebben we een bijeenkomst gehad in De Colle, waarin ik ieder heb mogen bedanken die er op een of andere wijze aan heeft bijgedragen. Maar ik wil door middel van dit dankwoord alle Kollumers bedanken, dat u het ons mogelijk maakte onze gasten te begeleiden.

Ik wil de omwonenden bedanken voor hun begrip. Ik wil de meer dan vijftig vrijwilligers uit het dorp en omgeving bedanken voor hun aanwezigheid, hun inzet, hun acties. Ik wil de sportverenigingen bedanken, dat ze voor hun geliefde sportbeoefening moesten uitwijken naar elders, omdat de Van der
Bijhal "gevorderd" was voor deze crisisnoodopvang. Ik wil al het personeel van De Colle bedanken voor hun meer dan gewone inzet en vriendelijkheid, en voor het heerlijke eten! Ik wil het Leger des Heils van Groningen bedanken voor hun waardevolle gesprekken met de gasten. Ik wil het Rode Kruis
en de EHBO bedanken voor de medische verzorging. De medische zorg was voortreffelijk, hulde aan de huisartsen, tandarts, opticien, verloskundige en apotheek. Ik wil de scholen, de kerken, de middenstand bedanken voor hun spontane acties en begeleiding van activiteiten en bijeenkomsten.

De beveiliging en de politie zorgden voor een soepel verloop. De organisatie van het Oktoberfest en de bezoekers van dat feest: zeer veel dank voor het begrip om het feest elders te moeten houden.

En dan ons eigen gemeentelijk personeel, samen met de collega's van Dantumadiel en Dongeradeel, ze hebben zich enorm ingezet, steeds maar weer in ploegendiensten, 3 x 8 uur, en dat zestien dagen lang!

De tolken waren goud waard. Ze losten problemen op, waren spreekbuis voor de gasten en vertaalden alles.

U ziet het, er kwam heel veel bij kijken. Er is een topprestatie geleverd. Maar het gevoel van dankbaarheid overheerst. Er ontstond saamhorigheid, met elkaar en met onze gasten. Daarom viel het afscheid ons zwaar. Niemand had deze ervaring willen missen. Kollum heeft het heel goed gedaan en
dat deed mij persoonlijk heel goed. Ik ben er dankbaar voor, dat ik met zoveel fantastische mensen mocht samenwerken. Hulde aan u allen en dank daarvoor.

Namens het Gemeentebestuur van Kollumerland c.a.

Bearn Bilker
Burgemeester