Politiebonden bereid tot gesprek over CAO-conflict [UPDATE] | Nederl..


do, 17-09-2015 - 15:19

De politiebonden zullen een uitnodiging van minister Van der Steur voor een gesprek over het oplossen van hun CAO-conflict niet uit de weg gaan. Zolang het kabinet echter niet met een beter CAO-aanbod komt kan er geen sprake zijn van officiele onderhandelingen en gaan de acties gewoon door.
Dat hebben de voorzitters vanavond besloten in reactie op toezeggingen van premier Rutte aan de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

[IMG]



Na hun zeer succesvolle CAO-actie in Den Haag hebben de politiebonden gisteren met veel belangstelling het debat in de Tweede Kamer gevolgd tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen. Duidelijk werd dat de volksvertegenwoordigers zeer ontevreden waren over de begroting en de plannen
van de minister van Veiligheid en Justitie. Meerdere partijen, binnen zowel de coalitie als de oppositie, riepen het kabinet op het CAO-conflict binnen de politiesector op te lossen.

Impasse doorbreken

Vanavond heeft minister-president Rutte de Tweede Kamer toegezegd dat de minister van Veiligheid en Justitie de politiebonden op korte termijn zal uitnodigen voor een gesprek over het doorbreken van de huidige impasse. De voorzitters van de politiebonden hebben zich beraden op deze uitspraak
van de premier en besloten zo'n gesprek niet uit de weg te gaan.

Beter CAO-bod

Duidelijk moet wel zijn dat het dan gaat over een gesprek en NIET over onderhandelingen. Daarvoor zal het kabinet eerst met een beter CAO-bod moeten komen. De bonden wachten de uitnodiging van de minister af.

Acties gaan door

Let wel: er is voor de politiebonden op dit moment geen enkele reden om met actievoeren te stoppen. Wij blijven werken aan de volgende stap in het actietraject om tot een volwaardige nieuwe CAO voor politiemensen te komen.

Kort geding loonruimte-akkoord

Tot slot: de politiebonden volgen ook aandachtig het door de FNV aangespannen kort geding over het loonruimte-akkoord tussen de ambtenarencentrales en het kabinet. Nadat de uitkomst van dat kort geding bekend is (uitspraak op 1 oktober), zullen de bonden zich buigen over de gevolgen daarvan
voor de nieuwe politie-CAO.

--------------------------

UPDATE vrijdag 18 september

De voorzitters van de politiebonden hebben vandaag de uitnodiging van minister Van der Steur voor een gesprek over het CAO-conflict ontvangen. Ze hebben de minister laten weten de uitnodiging te accepteren. Het gesprek vindt volgende week woensdag 23 september plaats. Nogmaals, het gaat hier
om een gesprek en niet om onderhandelingen. Daarvoor is eerst een nieuw CAO-bod nodig. Dat hebben de bonden de minister ook nadrukkelijk gemeld.







| Nederl.. "]