Geweld in huiselijke kring


Naar schatting mondt 20 procent van de echtscheidingen uit in een vechtscheiding. Kinderen zijn hier altijd de dupe van, maar ouders hebben dat vaak zelf niet in de gaten. Daarom is het belangrijk dat juist omstanders in actie komen bij een vechtscheiding in hun omgeving.
Bellen met Veilig Thuis is de eerste stap naar hulp en advies.
Bellen met Veilig Thuis is de eerste stap naar hulp en advies.

Hoe kan de omgeving ondersteuning bieden?

Als omstander kunt u een vechtscheiding niet oplossen, maar u kunt wel hulp bieden aan zowel de ouders als de kind(eren). Ziet u in uw omgeving dat een kind de dupe is van een vechtscheiding? Weet dan dat u zich in de situatie mag mengen. Het is juist in het belang van het kind dat u helpt en
in actie komt.

- Ga in gesprek met de ouders en het kind, zowel apart als samen. Luister echt naar wat ze te zeggen hebben en praat met hen over de situatie. Ga dan niet mee in beschuldigingen, maar praat steeds vanuit de situatie van het kind. Ook kunt u ouders en kinderen vragen hoe het met hen gaat en wat
u zou kunnen doen om te helpen.

- Zijn er anderen in de omgeving die het gezin goed kennen en ondersteuning kunnen bieden? Praat er dan met hen over. Samen kunt u bepalen wat u het beste kunt doen en welke volgende stap u kunt nemen.

- Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Dan kunt u altijd voor hulp en advies bellen met `Veilig Thuis'.

Veilig Thuis: 0800 2000

`Veilig Thuis', het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is 24/7 bereikbaar via 0800 2000. `Veilig Thuis' is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling.