Vijver bij Valreep krijgt nieuwe groene omgeving


De gemeente wil een andere opzet van het groen rondom de vijver bij Valreep in Lewenborg. Dit gebeurt om de waterkwaliteit te verbeteren.

Momenteel kent de vijver een dichte bosachtige begroeiing. Door het ophopen van blad en een gebrek aan zonlicht lijdt de kwaliteit van het water in de vijver hier onder. Dat stelt B&W voor de lastige keus tussen het handhaven van het groen of het verbeteren van de waterkwaliteit. Ook al omdat
veel bomen rondom de vijver in slechte conditie verkeren, kiest het college voor het laatste.

Bomen
Dit leidt ertoe dat de gemeente 135 bomen moet kappen. Maar de vijver blijft ook straks door groen omgeven. Er zijn goede mogelijkheden voor ecologische oevers, rietbeplanting, kruidenvegetaties en het herplanten van een aantal bomen.

Regenwater
Naast het aanpassen van de beplanting gaat de gemeente de vijver baggeren. Ook komt er in de toekomst aanvoer van regenwater vanaf het dak van de naastgelegen school. Deze maatregelen komen de waterkwaliteit eveneens ten goede.

Bewoners
De gemeente heeft het plan besproken met de bewonersvereniging en omwonenden. Daarbij bleek voldoende draagvlak. De bewoners blijven op de hoogte van de voortgang via de Scheepsraad en de wijkkrant. Voordat de gemeente een omgevingsvergunning kan verlenen, vindt eerst nog een Boom Effect
Analyse plaats.





Gepubliceerd op: 21-10-2015 14.20 uur; Laatst gewijzigd op : 21-10-2015 14.29 uur