Towards a Market-based climate regime in China? A legal perspective on the design and implementation of greenhouse gas emissions trading

Promotie Mw. Huizhen Chen

Trefwoorden: klimaatverandering, uitstoot van broeikasgassen, regulering, EU, China

"Towards a Market-based climate regime in China? A legal perspective on the design and implementation of greenhouse gas emissions trading"

Woensdag 21 oktober 2015, 12.00 uur

Promotores: prof.dr. M.G.W.M. Peeters, prof.dr. Zhiping

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de klimaatverandering effectief aan te pakken, zijn op verschillende niveaus en in verschillende vormen marktgerichte instrumenten, zoals het emissiehandelssysteem (Emissions Trading Scheme, ETS) geïntroduceerd en geïmplementeerd. Zowel de opzet van het Europese ETS als dat van China volgen een experimentele benadering, en een comparatieve analyse toont aan dat deze twee systemen belangrijke overeenkomsten en opvallende verschillen kennen. Vanuit het oogpunt dat China’s als doel heeft zijn rechtsstaat te versterken, biedt dit onderzoek aanbevelingen voor Chinese beleidsmakers om de regulaire opzet en implementatie van het Chinese ETS te verbeteren op basis van de ervaringen met EU-wetgeving.