Licht op het zonneleen Gronsveld; ontwikkeling en instellingen van het Rijksonmiddellijke graafschap Gronsveld (elfde eeuw tot circa 1795)

Promotie Dhr. Th.J. van Rensch, LL.M

Trefwoorden: geschiedenis, Limburg, Van Bronckhorst Batenburg, Toerring Jettenbach

"Licht op het zonneleen Gronsveld; ontwikkeling en instellingen van het Rijksonmiddellijke graafschap Gronsveld (elfde eeuw tot circa 1795)"

Woensdag 21 oktober 2015, 16.00 uur

Promotor: prof.dr. A.M.J.A. Berkvens Co-promotor: dr. B. van Hofstraeten

Het graafschap Gronsveld, bestaande uit de dorpen Gronsveld, Eckelrade, Heugem, Honthem en Slenaken, was een zelfstandig ‘land’, en maakte deel uit van één van de kleine territoria die de tegenwoordige provincie Limburg tot 1795 telde. De heren van Gronsveld, sedert 1586 ‘rijksgraven’, ontleenden hun soevereine gezag ‘aan de zon’ (vandaar de term ‘zonneleen’) en erkenden alleen de Duitse keizer als hoogste autoriteit. Na een inleiding over het land en de (Duitse) geschiedenis van de grafelijke families Van Bronckhorst Batenburg en Toerring Jettenbach, worden wetgeving, bestuur, belastingheffing en rechtspraak beschreven, mede in relatie tot het Duitse Rijk. Het onderzoek kan model staan voor studie naar vergelijkbare territoria in het Maasgebied.