Promotie Jacques van Rensch

Promotie Jacques van Rensch

21 oktober 2015

Locatie: Aula Minderbroedersberg, Maastricht University / Tijd: 16:00

"Zo werd Gronsveld tussen 1720 en 1730 het decor van een heuse western. In die tijd waren de grafelijke rechten, waaronder het jachtrecht, verpacht aan iemand uit Luik. De pachter joeg echter niet alleen op wild, maar ook op stropers. Dat liep uit op doodslag en gewapende strijd met de dorpsbewoners, waarbij zelfs een machinegeweer `avant la lettre' werd ingezet."

Op woensdag 21 oktober om 16.00 uur vind de promotie plaats van Dhr. TH.J. van Rensch. De titel van zijn onderzoek is : "Licht op het zonneleen Gronsveld. Ontwikkeling en instellingen van het rijksonmiddellijke graafschap Gronsveld (elfde eeuw tot circa 1795)" Promotor: prof.dr. A.M.J.A. Berkvens, co-promotor: dr. B. van Hofstraeten

Het graafschap Gronsveld, bestaande uit de dorpen Gronsveld, Eckelrade, Heugem, Honthem en Slenaken, was een zelfstandig `land', en maakte deel uit van een van de kleine territoria die de tegenwoordige provincie Limburg tot 1795 telde. De heren van Gronsveld, sedert 1586 `rijksgraven', ontleenden hun soevereine gezag `aan de zon' (vandaar de term `zonneleen') en erkenden alleen de Duitse keizer als hoogste autoriteit.

Na een inleiding over het land en de (Duitse) geschiedenis van de grafelijke families Van Bronckhorst Batenburg en Toerring Jettenbach, worden wetgeving, bestuur, belastingheffing en rechtspraak beschreven, mede in relatie tot het Duitse Rijk. Het onderzoek kan model staan voor studie naar vergelijkbare territoria in het Maasgebied.

Kijk voor meer informatie over de promotie en meer anekdotes uit de Gronsveldse geschiedenis in het uitnodigingsboekje of de bijgevoegde korte beschrijving.