Opnieuw doorzoeking in fraudezaak met Chinese zonnepanelen

Nieuwsbericht | 21-10-2015 | 10:12

De FIOD heeft gisteren, onder leiding van het Functioneel Parket, opnieuw een doorzoeking verricht in een onderzoek naar mogelijke ontduiking van invoerheffingen bij de invoer van goedkope zonnepanelen uit China. De doorzoeking vond plaats bij een logistiek dienstverlener in de regio Rotterdam.

De FIOD heeft bij deze doorzoeking administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. In dit Rotterdamse onderzoek wordt nauw samengewerkt met Justitie en Douanerecherche in Duitsland. Ook in Duitsland loopt momenteel een onderzoek naar de invoer van grote hoeveelheden Chinese zonnepanelen met valse oorsprongs-aanduiding via de haven van Hamburg. Een bedrijf uit Frankfurt am Main en een van haar directeuren worden door de Duitse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor deze fraude. De FIOD heeft het vermoeden dat dezelfde verdachten achter de fraude in Nederland zitten. Het totaal aan invoerheffingen en omzetbelasting dat mogelijk in deze zaak is ontdoken in Nederland en Duitsland bedraagt meer dan 40 miljoen euro.

Ook deze actie is een van de gevolgen van het vorig jaar geintensiveerde toezicht door de Douane op zonnepanelen afkomstig uit China en enkele andere landen in die regio. Om het dumpen van goedkope Chinese zonnepanelen op de Europese markt te stoppen en zo de eerlijke concurrentie te bevorderen heeft de Europese Commissie eind 2013 enkele heffingsmaatregelen genomen. Kort daarop hebben FIOD, Douane en Functioneel Parket afspraken gemaakt over een gecooerdineerde aanpak van fraude met deze zogenaamde anti-dumping maatregel zodra dit in Nederland zou worden vastgesteld.

Een van de geconstateerde fraude patronen waar momenteel onderzoek naar wordt gedaan door de FIOD is de omleiding van goedkope Chinese zonnepanelen via andere Aziatische landen. Door in een (vrij)haven van bijvoorbeeld Taiwan of Japan de panelen over te laden in een nieuwe container en te voorzien van nieuwe -maar dus ook valse- stickers, vrachtbrieven, facturen en oorsprongs-certificaten wordt bij invoer in de EU de schijn gewekt dat de zonnepanelen zijn geproduceerd in landen zoals Taiwan of Japan. Hierdoor is dan geen invoerrecht verschuldigd en dat maakt deze vorm van fraude zeer aantrekkelijk.

De Nederlandse Douane doet in dit soort gevallen uitgebreid onderzoek naar mogelijke fraude bij de aangifte ten invoer. Daartoe wordt er op dit vlak nauw samengewerkt met andere Douane diensten in de EU. Het Anti-Fraude Bureau van de Europese Commissie (OLAF) speelt hierbij een cooerdinerende rol en legt ook contacten met betrokken douane diensten in Azie. Zodra de Chinese oorsprong van de zonnepanelen voldoende kan worden aangetoond zal de Douane overgaan tot naheffing. Als er vermoedens zijn dat aangevers en/of importeurs in de EU weten dat de door hen uit andere landen ingevoerde panelen in werkelijkheid uit China komen zoekt de Douane contact met de FIOD en het OM voor eventuele strafrechtelijke vervolging.