Food for thoughts - Onafhankelijke Fractie Klein

Dat burgerinitiatieven gewaardeerd worden werd weer eens bewezen door de ontvangst van het burgerinitiatief `Ons Geld'. Kern van de boodschap van dit initiatief is dat we eens kritisch moeten gaan kijken naar hoe het geldstelsel nu in elkaar zit. Is dat wel logisch en goed georganiseerd? Op deze en vele vragen kregen de kamerleden op 14 oktober antwoord van de initiatiefnemers en van vertegenwoordigers van banken en de wetenschap. Niet iedereen had hetzelfde antwoord, maar dat is juist goed om het debat hierover te voeden. De initiatiefnemers meenden dat het geldscheppingsvraagstuk een politieke aangelegenheid zou moeten zijn.

De banken en zelfs de kamerleden waren hier zeer huiverig voor. De geldhoeveelheid is immers een ingewikkeld onderwerp waar je niet zomaar aan moet gaan zitten als je niet exact weet welke consequenties verschillende monetaire beleidsknoppen hebben. Er is zelfs in het verleden expliciet mede om die reden besloten dit vraagstuk juist uit de politiek te houden en bij de centrale banken te beleggen. De waan van de dag zou een slechte raadgever zijn als het op monetair beleid aankomt. Wel is het gevoel dat een onderwerp als dit, wat de mensen direct raakt, ook voorgelegd zou moeten worden aan de mensen. Geldverruiming, een beleidsknop die momenteel door Europese Centrale Bank wordt ingedrukt treft vele mensen. Door de aangewakkerde inflatie die dit veroorzaakt worden de spaargelden van de mensen immers relatief minder waard en anderzijds de schulden zoals de hypotheek schulden, maar ook de staatsschuld relatief minder waard. Het eerste is een negatief effect en het tweede positief, maar zeker is dat mensen hier direct door worden getroffen.

Deze ronde tafel en de fundamentele discussie die hier plaats vond, biedt food for thoughts. Hoe zorg je ervoor dat mensen enerzijds geconsulteerd kunnen worden en medezeggenschap kunnen krijgen op dit onderwerp, maar dat anderzijds de monetaire kennis van bijvoorbeeld de Nederlandsche Bank optimaal benut kan worden zonder dat er allerlei politieke spelletjes doorheen gaan spelen?