Evenwicht in uitgaven en inkomsten begroting 2016

Het college van B&W heeft de begroting 2016 vastgesteld. De begroting is tot en met 2019 sluitend. Daarmee is de gemeente Lochem een financieel gezonde gemeente. Wethouder Bert Groot Wesseldijk: "Het effect van een aantrekkende economie is nog maar beperkt zichtbaar in de gemeente Lochem. Ik ben er trots op dat we een evenwichtige begroting presenteren".

Dat het economische effect nog maar beperkt zichtbaar is, blijkt uit een stijgend aantal uitkeringen en achterblijvende stijging van de huizenprijzen in de regio. Bovendien komen meer taken vanuit het Rijk op de gemeente af. Daardoor is er minder budget om alle taken uit te voeren. Toch worden nagenoeg alle ambities uit de kadernota voor 2016 uitgevoerd.

Speerpunten begroting

Belangrijke thema's in het beleid voor 2016 zijn leefbaarheid in de kernen en de ontwikkeling naar een regiegemeente. Daarnaast blijven de taken op het gebied van zorg, jeugd, participatie hoog op de agenda staan het komende jaar.

Enkele speerpunten in de begroting 2016 zijn:

* Stimuleren en verbinden van burgerinitiatieven: Kerncontactfunctionarissen gaan meer inzetten op stimuleren en verbinden van initiatieven die bijdragen aan de vitaliteit en leefbaarheid van de kernen. Dat kan bijvoorbeeld door initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen. Door het instellen van een revolving fund financiert de gemeente projecten en helpt op die manier initiatiefnemers in de ontwikkelingsfase.

* Versterken strategische kracht: De ontwikkeling van Lochem als regiegemeente is in volle gang. Dit vraagt om verdere herdefiniering van de rollen van raad, college en ambtelijke organisatie. Met het versterken van strategische denk- en slagkracht kan de gemeente het veranderingsproces de aandacht geven die nodig is.

* Bijdrage Cleantech Regio: In de Strategische Board Stedendriehoek werken ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid samen om de economische ontwikkelingen in de regio te stimuleren.

* Uitbreiding capaciteit handhaving: In aansluiting op het thema leefbaarheid, is in de begroting ruimte opgenomen voor meer inzet op handhaving, met name wat de APV en Drank- en Horecawet betreft.

Lasten inwoners omlaag

Net als vorig jaar zullen de lasten licht dalen. Die daling komt voornamelijk voort uit een verlaging van de afvalstoffenheffing. Door een goede afvalscheiding hoeven er minder kosten gemaakt te worden voor afvalinzameling.

RTG en raadsvergadering

Op maandag 26 oktober staat de begroting 2016 op de agenda van het Rondetafelgesprek (RTG). Op maandag 9 november behandelt de gemeenteraad de begroting.