Oproep aan kabinet: financier stijging pensioenpremie

Onderwijsbonden en werkgevers roepen het kabinet gezamenlijk op om de beloofde loonsverhoging waar te maken, ook als het ABP besluit om de pensioenpremies te verhogen. "Zonder financiele dekking van dit risico is een voor alle partijen bevredigend cao-resultaat in de onderwijssectoren nagenoeg onmogelijk", schrijven de organisaties, waaronder de AOb, in een brief naar de betrokken ministers Plasterk, Dijsselbloem en Asscher.

Het bestuur van het ABP staat aan de vooravond van een mogelijk besluit de pensioenpremie te verhogen. Dat bemoeilijkt het cao-overleg enorm. Zo is voor 2016 een loonsverhoging in het vooruitzicht gesteld van 3 procent, die deels wordt betaald uit een verlaging van de pensioenpremies. Die loonsverhoging komt in gevaar omdat de financiele positie van het ABP die verlaging van premies hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk maakt. Schoolbestuurders zien geen kans om deze tegenvaller te financieren en tegelijk de loonsverhoging waar te maken.

Compenseren

In een brief van alle onderwijsbonden, inclusief de AOb en alle onderwijswerkgevers, maken sociale partners duidelijk dat het kabinet de tegenvaller moet compenseren en de beloofde loonsverhoging moet waarmaken. "Zonder financiele dekking van dit risico is een voor alle partijen bevredigend cao-resultaat in de onderwijssectoren nagenoeg onmogelijk", schrijven bonden en werkgevers.

AOb-bestuurder Douwe van der Zweep zei twee weken geleden al: "Premier Rutte en minister Plasterk moeten hun publiek uitgesproken belofte van de loonsverhoging met 5,05 procent waarmaken. Dit lossen we aan de cao-tafel niet op. Dat betekent dat het kabinet de tegenvallers voor de schoolbesturen volledig uit de schatkist moet compenseren."

Dringende oproep

Alles overziende is er dan slechts een oplossing, aldus de sociale partners, en dat is dat het kabinet de kosten van de premiestijging voor zijn rekening neemt. In hun brief doen ze een dringende oproep aan het kabinet om deze kosten op zich te nemen en hierover duidelijkheid te verschaffen. Zonder financiele dekking van dit risico is een voor alle partijen bevredigend cao-resultaat in de onderwijssectoren nagenoeg onmogelijk, zo benadrukken de partijen.

Lees hieronder de brief die de AOb samen met de andere sociale partners aan het kabinet stuurde.