Bekendmaking prijzen in competitie op 42e Film Fest Gent

Persbericht: 21-10-2015 voor onmiddellijke verspreiding

'Ixcanul' van Jayro Bustamante wint Grote Prijs voor Beste Film op 42e Film Fest Gent

De internationale jury van Film Fest Gent, onder leiding van voorzitter Alan Parker, maakte op woensdag 21 oktober de winnaars bekend in de verschillende competities van Film Fest Gent. 'Ixcanul' van Jayro Bustamante heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. De Georges Delerue Prijs voor de Beste Sounddesign ging naar Johnnie Burn en Yorgos Lanthimos voor 'The Lobster'. De winnaars van de verschillende kortfilmcompetities werden ook woensdag bekend gemaakt.

De internationale jury werd dit jaar voorgezeten door Sir Alan Parker en bestond verder uit Marjane Satrapi, Caroline Strubbe, Franco Lolli en Boyd van Hoeij.

1. OFFICIËLE COMPETITIE

• Grote Prijs voor Beste Film: IXCANUL van Jayro Bustamante (Guatemala/Frankrijk 2015) Belgische distributeur: Cinéart

Deze prijs heeft een totale waarde van 43.500 euro. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. €20.000 en een media return ter waarde van €23.500. Motivatie jury: "We waren ontroerd door de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar dochter en door de eerlijke en elegante manier van filmmaken".

Het publiek kan nog gaan kijken naar 'Ixcanul' op donderdag 22 oktober om 17:30 en op vrijdag 23 oktober om 22:30.

• Georges Delerue Award voor Beste Sounddesign: THE LOBSTER van Yorgos Lanthimos (Griekenland - Verenigd Koninkrijk - Ierland - Nederland - Frankrijk - 2015). Belgische distributeur: Imagine Film Distribution

Deze prijs heeft een totale waarde van €21.500. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. €10.000 en een mediareturn ter waarde van 11.500 euro. Motivatie jury: "Voor het creatieve, veelzijdige en fantasierijke gebruik van muziek en sounddesign".

Het publiek kan nog gaan kijken naar 'The Lobster' op vrijdag 23 oktober om 17:00.

2. PRIJS VOOR BESTE BELGISCHE STUDENTENKORTFILM

• Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm: FLOR DE MIL COLORES van Karen Vazques (KASK) De winnaar krijgt de Nationale Loterijprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van €2000. Deze film werd gekozen door een professionele jury, bestaande uit Ely Dagher, Amira Daoudi, Charlotte De Bruyne, Emmy Oost, Mathias Sercu en voorgezeten door Dirk Van Extergem Motivatie jury: "Deze film viel ons op verschillende niveaus op. Op een intelligente manier voert de filmmaakster ons mee in een wereld van dualiteiten: claustrofobie en vrijheid, uitzichtloosheid en hoop, visuele stijl en inhoud."

• Ace Image Factory Publieksprijs: DRÔLE D'OISEAU van Anouk Fortunier (LUCA School of Arts) Afgelopen zondag werd de ACE Image Factory Publieksprijs al bekend gemaakt, die een grading-sessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject bedraagt.

3. EUROPEAN SHORT FILM AWARD

• Gentse nominatie voor de voorronde van de EFA: LE MUR van Samuel Lampaert (België 2015) Deze film is hierdoor genomineerd voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy 2015-2016. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt in december 2016.

Motivatie jury: "De prijs voor beste kortfilm gaat naar een volwaardige kortfilm met een humoristische noot."

4. EXPLORE ZONE PARCOURS

• Explore Award 2015: SLEEPING GIANT van Andrew Cividino (Canada 2015) Nog geen Belgische distributeur

De Explore Award werd op dinsdag 20 oktober uitgereikt door de jongeren jury. De prijs is goed voor een grote publiciteitscampagne voor de film op Studio Brussel, in Knack en in De Morgen.

De Port of Ghent en Canvas Publieksprijzen worden maandag 26 oktober bekend gemaakt.

Het 42e Film Fest Gent loopt nog tot 24 oktober. Alle info op www.filmfestival.be.