Grote reorganisatie bij Onderwijsgroep Amersfoort

Onderwijsgroep Amersfoort gaat het voortgezet speciaal onderwijs drastisch reorganiseren. In een periode van twee jaar zal de scholengroep het aantal voltijdbanen terugbrengen van 195 naar 66, vanwege dalende leerlingaantallen.

Deze week ontvingen alle medewerkers uit het speciaal onderwijs hierover een brief. De scholengroep heeft verschillende locaties voor voortgezet speciaal onderwijs, bijvoorbeeld in Huizen, Ermelo en Maarsbergen. Ook heeft de school vijf reguliere middelbare scholen.

Aanhoudende verliezen

De reorganisatie geldt voor het speciaal onderwijs dat onder grote druk staat sinds de invoering van passend onderwijs. Leerlingen gaan zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs, ook diegenen die extra ondersteuning nodig hebben. Dat zorgt voor aanhoudende verliezen, het leerlingaantal daalde met 20 procent in vier jaar tijd, zo staat in een document over de reorganisatie afkomstig van het schoolbestuur. `De financiele situatie is zorgwekkend. Sinds 2013 is er sprake van een negatief resultaat in het speciaal onderwijs.' De formatie bleef namelijk hetzelfde. Dat moet nu veranderen.

Samenvoegen of overdragen

Ook worden er scholen samengevoegd of overgedragen aan andere onderwijsinstellingen. Als er geen andere instellingen zijn die de scholen willen overnemen, moeten de locaties sluiten. De school houdt deze week informatiebijeenkomsten op verschillende locaties voor personeel, ouders en leerlingen. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) wordt volgende week geinformeerd en moet in november, voordat het definitieve besluit wordt genomen, nog instemming verlenen.

Bij de AOb kwamen al verontruste mails binnen van leden die over hun ontslag belden. AOb-rayonbestuurder Nasera Azzouz zegt dat het zover nog niet is. "De PGMR houdt eerst achterbanraadplegingen om te peilen wat het personeel vindt. Die raadplegingen zijn slim, het draagvlak onder het personeel is van groot belang." De bonden gaan over de personele gevolgen die deze reorganisatie teweegbrengt. Azzouz: "Wij gaan er alles aan doen om goede afspraken te maken met de werkgever om de gevolgen voor het personeel te verzachten."