Duizenden euro's terug na verkoop Frans vakantiehuis

woensdag 21 oktober 2015 13:07 Economie

Dit is een origineel bericht van Kantoor Flipse B.V.

Forse teruggave 'plus-value' mogelijk voor vele honderden Nederlanders die sinds 1 januari 2013 hun Franse tweede woning verkochten.

De Franse belastingdienst heeft na lang dralen erkend dat onrechtmatig geheven sociale premies moeten worden terugbetaald. Sinds eind 2012 houdt Frankrijk bij niet-Fransen die winst maken op de verkoop van hun tweede woning, naast 19% inkomstenbelasting ook 15,5% aan sociale premies in. Dit terwijl zij nooit zullen profiteren van het Franse socialezekerheidsstelsel.

Zowel het Europese Hof van Justitie als de Franse Raad van State veroordeelden deze heffingen al maar het Franse ministerie van financien hield de poot nog maanden stijf. De bezwaarschriften tegen deze taks stapelden zich intussen op. Vandaag werd duidelijk dat nu ook 'Bercy' beseft dat de belastingambtenaren aan het werk moeten. Zij zullen de duizenden bezwaarschriften moeten afwikkelen, die inmiddels door woningverkopers uit Nederland en andere EU-landen werden ingediend.

Over deze premies kwam al vaker nieuws naar buiten maar tot nu kon het succes van een bezwaarschrift niet worden gegarandeerd. De in het Franse recht gespecialiseerde Mr. Isabelle Flipse uit Arnhem staat, samen met een Franse advocaat, inmiddels vele tientallen Nederlanders bij in bezwaarschriftprocedures. "Het succes is pas een feit zodra de premies terug zijn bij onze client. Maar nu de Franse belastingdienst zelf de voorschriften publiceert waaraan de bezwaren moeten voldoen, durven ook wij te zeggen 'ze zijn eindelijk door de knieen'." En er is meer goed nieuws. De Franse fiscus zal niet vasthouden aan de bezwaartermijn van een jaar, die bezwaren over een verkoop uit 2013 aanvankelijk vrijwel kansloos maakte. Elke verkoop die sinds 1 januari 2013 is afgewikkeld, is nu dus vatbaar voor bezwaar. De verkoper moet natuurlijk kunnen aantonen dat hij viel onder het Nederlandse socialezekerheidsstelsel, maar dat is zelden een probleem. Van spontaan terugbetalen is overigens nog steeds geen sprake. Wie zijn geld terug wil moet dus zeker nog bezwaar maken.