Veel kritiek op Netanyahu: hij schrijft Moefti ten onrechte Holocaust toe

in Israel, Uncategorized / door Mike Durand / op 21/10/2015 om 16:45 / Tags: holocaust, Knesset

De Israelische premier Netanyahu oogst in eigen land en daarbuiten veel kritiek met zijn uitspraak voor het Zionistisch Wereldcongres gisteren. Netanyahu zei daar dat Hitler de Joden niet wilde vermoorden, maar alleen uitwijzen; de moefti van Jeruzalem, de Nazi-sympathisant Haj Amin al-Husseini, zou hem hebben overgehaald tot de grote moord, aldus Netanyahu. Deze opvatting is volgens gezaghebbende historici onjuist.

Netanyahu beschreef in zijn toespraak een ontmoeting in november 1941 tussen Hitler en de moefti, een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving die het gezag heeft om fatwa's uit te roepen. Netanyahu: 'Toen wilde Hitler de Joden niet uitroeien, hij wilde ze uitwijzen. Haj Amin al-Husseini stapte naar Hitler toe en zei: `Als je ze uitwijst, zullen ze allemaal naar hier komen' [Mandaatgebied Palestina]'. Volgens Netanyahu vroeg Hitler vervolgens: 'Wat moet ik er dan mee doen?'. Waarop de moefti, steeds in de woorden van Netanyahu antwoordde: 'Verbrand ze'.

De uitspraken van Netanyahu zorgden vrijwel direct voor een grote stroom berichten op sociale media als Twitter en FaceBook. Toch is de stellingname van Netanyahu niet nieuw, in 2012 maakte hij in de Knesset een soortgelijke opmerking. Hij noemde al-Husseini toen: 'een van de hoofdarchitecten van de Endloesung'.

Ook in de wetenschappelijke wereld is de bewering dat Husseini de uitroeiing van de Europese Joden initieerde al vaker gehoord. Maar de grote meerderheid van de wetenschappelijke wereld en vooral door de meeste Holocaustgeleerden wordt deze stelling verworpen.

Volgens de van oorsprong Nederlandse Professor Dan Michman, de expert op het gebied van de Holocaust en onder meer hoofd van het Internationaal Instituut voor Holocaust Studies van Yad Vashem, heeft de moefti wel een ontmoeting gehad met Hitler, maar gebeurde dit pas nadat de `Endloesing' al was gestart.

De oppositieleider Isaac Herzog reageerde: 'Niemand hoeft mij uit te leggen dat de moefti een grote Israelhater was. Hij gaf het bevel om mijn grootvader, rabbijn Herzog, te vermoorden en hij steunde Hitler actief. Maar er was maar een Hitler. Hitler had Husseini helemaal niet nodig om de moord te bevelen op Joden, alleen omdat zij Joden waren.'