Wet tegengaan huwelijksdwang treedt op 5 december 2015 in werking

Nieuwsbericht | 21-10-2015 | 15:58

De Wet tegengaan huwelijksdwang bepaalt dat in het buitenland gesloten huwelijken door personen die nog niet de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt, niet langer in Nederland erkend zullen worden, tenzij beide echtgenoten intussen de leeftijd van achttien jaar bereikt hebben. Teneinde te bewerkstelligen dat zo snel mogelijk erkenning kan worden onthouden aan alle in het buitenland gesloten kinderhuwelijken, wordt bij de vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet tegengaan huwelijksdwang afgeweken van de vaste verandermomenten (1 januari en 1 juli).

De wet kan evenwel niet in werking treden voordat voldaan is aan de Wet raadgevend referendum, die met ingang van 1 juli 2015 van kracht is. In artikel 8 van die wet is bepaald dat een tijdstip van inwerkingtreding van een wet waarover een referendum kan worden gehouden, niet eerder wordt gesteld dan acht weken na de mededeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de Staatscourant van zijn besluit dat over de wet een referendum kan worden gehouden.

De mededeling dat over de Wet tegengaan huwelijksdwang een referendum kan worden gehouden is op 9 oktober 2015 gepubliceerd in de Staatscourant (nr. 34904). In verband hiermee wordt de datum van inwerkingtreding van de Wet tegengaan huwelijksdwang bepaald op 5 december 2015, zijnde de eerst mogelijke datum waarop de wet in werking kan treden.