Reshoring in de kleding- en textielindustrie: Reshoring of Newshoring?

Reshoring in de kleding- en textielindustrie: Reshoring of Newshoring?

De Nederlandse kleding- en textielindustrie is bij uitstek een industrie die veel buiten Nederland produceert. Toch liggen er binnen deze industrie veel kansen om productie terug te halen naar Nederland. Modint, ondernemersorganisatie voor kleding, interieur, textiel en tapijt, verkent samen met haar leden de kansen en mogelijkheden voor reshoring naar Nederland.

De belangrijkste drijfveren voor bedrijven om reshoring te overwegen zijn het bevorderen van de werkgelegenheid, bijdragen aan een gezonde economie, duurzaamheid en recycling. Niet alles kan in een keer. Sommige doelen kunnen op de korte termijn al gerealiseerd worden, door middel van nieuwe innovatieve productietechnieken worden andere doelen op iets langere termijn ook haalbaar. Wie kan en durft nu al stappen te zetten?

Werkgelegenheid

Op de korte termijn kunnen we al slagen maken door wat er al is goed in kaart te brengen en mensen met elkaar in contact te brengen. Of door gewoonweg opdrachten neer te leggen bij bestaande ateliers om werkgelegenheid te creeren. Daarbij spelen vragen als hoe krijgen we mensen aan het werk, maar ook welke mensen? En hoe zorgen we ervoor dat kennis en capaciteit in Nederland voldoende is? En hoe dekken we de kosten? Wanneer de looncomponent een hoog aandeel zal hebben blijft het lastig om grootschalige productie terug naar Nederland te halen.

Innovatie

Innovaties op het gebied van productiemethodes en technieken kunnen ingezet worden om reshoring haalbaar te maken. De markt verandert; consumenten worden producenten. Door bodyscans en virtuele passpiegels is het al mogelijk voor consumenten hun eigen op maat gemaakte kleding te bedenken. De volgende stap is productie en dan zijn snelle levertijden van groot belang. Lokale productie dan noodzakelijk. Innovaties zoals spray-on textielvezels, gebruik van 3D non wovens en wholegarment breimachines kunnen dat proces versnellen.

Duurzaamheid en recycling

De kleding- en textielindustrie zet zich in om de duurzaamheid van haar productieprocessen te vergroten. Lokaal is de controle op die processen gemakkelijker dan op afstand. Bovendien is recycling van textiel makkelijker te realiseren omdat inzameling en hergebruik op dezelfde plek plaatsvinden. De besparing op logistiek en daarmee brandstofverbruik zullen op zichzelf ook weer bijdragen aan de duurzaamheid.

Waar staan we?

Tijdens een aantal bijeenkomsten heeft Modint samen met haar leden de mogelijkheden verkend om het thema reshoring verder uit te diepen. Er is veel interesse, maar reshoring staat nog in de kinderschoenen. Om stappen voorwaarts te zetten is samenwerking van groot belang. Hiervoor is het van belang een duidelijke visie op te stellen. De overheid kan een grote rol spelen bij dit thema, bijvoorbeeld door samen duurzaamheidsdoelstellingen op te stellen en een gunstig economisch klimaat kweken om het mogelijk te maken om productie terug te halen naar Nederland. Wie zet de eerste grote stap?

Dit artikel is geschreven voor een boekje van de KvK over reshoring dat binnenkort verschijnt.

Voor meer informatie neem contact op met Corien Beks