De nieuwe bibliotheek - Filmclub Almere - Boek in beeld (remakes door de jaren heen)

woensdag 21 oktober 2015

Bibliotheek Stad, de nieuwe zaal

19.30 tot 21.30 uur

Vanaf 21 oktober start Filmclub Almere op de woensdagavond de vierdelige lessencyclus Boek in beeld, boekverfilmingen in de cinema. Al sinds het begin van de cinema is het boek een welkome bron voor filmmakers geweest. Toch wordt er altijd een vergelijking gemaakt tussen het boek en de film waarbij de laatste meestal het onderspit delft. Wat kan een filmmaker allemaal doen om dat wat op papier staat naar zijn tevredenheid naar film te vertalen? En hoe gaat hij om met de beperkingen die hem opgelegd zijn? Filmprofessor Rudi de Boer legt dit op vier avonden haarfijn uit.

De avonden zijn los van elkaar te bezoeken, al sluit de gehele serie wel op elkaar aan.

De eerste avond gaat over Remakes door de jaren heen: fantasie en suggestie versus special effects en vulgaire realiteit.

"Dit boek is onverfilmbaar!" Een uitspraak die we allemaal weleens gehoord - of zelf uitgesproken - hebben nadat bekend werd dat een geliefd boek onder handen genomen zou worden door een filmmaker. Wat bedoelt men hier precies mee? Is dat wat in een bepaald boek wordt beschreven zo fantasierijk dat er (nog) geen middelen zijn om dit te kunnen verfilmen? Dat daar verandering in kan komen bewijzen de populaire verfilmingen van The Lord of the Rings, een reeks die lang onverfilmbaar geacht werd. Met behulp van special effects kwamen deze boeken van Tolkien toch tot leven.

Anderzijds kan men ook vinden dat de beschreven situatie in een boek wellicht te obsceen is om te verfilmen. American Psycho is hier een mooi voorbeeld van, waarin de meest vulgaire gebeurtenissen echter niet of slechts suggestief zijn verfilmd. In deze les zal uitgediept worden hoe filmmakers om zijn gegaan met deze uitdagingen.

Kosten: Leden EUR 6,50 | niet-leden EUR 8,50

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek of direct via iDeal

Zie het origineel.