Zonder heler geen steler


(22-10-2015)

Wat is heling?

Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen artikelen en voertuigen. Een dief wil zijn buit graag ten gelde brengen en biedt het goed daarom aan. Op marktplaats, in een advertentie in de winkel, op een markt of gewoon op straat. Hoe vergewist u zich er van dat het een eerlijke
telefoon, auto, fiets of televisie betreft?

Stop heling!

Heling is dus strafbaar en het kopen van gestolen goederen houdt criminaliteit in stand. Gestolen spullen worden vaak verkocht aan `gewone' burgers. Iedereen kan dus (onbewust) medeplichtig worden aan heling. Door heling aan te pakken wordt de markt voor gestolen spullen verkleind, en dit
maakt onze samenleving veiliger. Want: zonder heler geen steler!

Wat te doen?

Check tweedehands spullen voor aankoop via www.stopheling.nl of de Stopheling app in de app-store.

* Staat het item (nog) niet als gestolen geregistreerd maar is de prijs te mooi om waar te zijn? Blijf dan alert: hebt u er een slecht gevoel bij, koop het dan niet!
* Registreer uw goederen door een foto te maken en het serienummer te noteren. De Stopheling app is een handige en eenvoudige tool. Door uw goederen te registreren zorgt u ervoor dat de goederen na diefstal ook weer bij de rechtmatige eigenaar komen!
* Maak uw smartphone boefproof en waardeloos voor dieven via http://www.boefproof.nl/, app, of software van de fabrikant.
* Maak een sieraden 'dossier': fotografeer uw horloge, kettingen, ringen, etcetera. Noteer de kenmerken, hun unieke kenmerken, merk/ type/ fabrikant en materiaal. Sieraden zijn vaak lastig terug te brengen bij de eigenaar. Verhoog uw kans op teruggave van uw waardevolle sieraden!

Hebt u een vermoeden van heling? Neem dan contact op met de politie.

* 112 voor spoed en melden verdacht gedrag (0900-8112 voor doven en slechthorenden)
* 0900-8844 voor geen spoed, wel politie (0900-1844 voor doven en slechthorenden)

Meer informatie:

Kijk voor meer informatie op de helingsite van de politie.