AOb: `Meer investeringen in onderwijs hard nodig'

Het kabinet moet meer investeren in onderwijs en ervoor zorgen dat het geld niet te vrijblijvend wordt besteed. Het beleid moet op die twee punten drastisch veranderen, schrijft AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in een brief aan de Kamer.

Op 26 oktober debatteert de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. Meer investeringen zijn nodig, zeker als het kabinet de ambitie wil halen die is vastgelegd in een speciale agenda, zodat Nederland weer in de top komt van kennissamenlevingen.

Volgens de AOb is de extra investering ook nodig voor `meer handen' in de klas, het stimuleren van de professionele ontwikkeling van leraren en om de problemen met passend onderwijs op te lossen.

Meer sturing

Het gaat niet alleen om extra geld, maar vooral ook hoe het wordt besteed. Te vaak hebben leraren daar te weinig invloed op en worden akkoorden alleen met schoolbesturen overeengekomen. `Het geld wordt naar de besturen overgeheveld en de overheid verwacht dat het dan allemaal goed komt', schrijft Verheggen. Dat gebeurt niet altijd, zoals bij het geld voor de 3 duizend extra banen in het primair en voortgezet onderwijs. Er moet meer sturing achter zitten, schrijft Verheggen.

Het onderwijs moet ook een aantrekkelijke sector zijn om in te werken, volgens Verheggen. De arbeidsvoorwaarden moeten aanspreken, zoals een goed salaris. Het is daarom `onbegrijpelijk' dat er op de loonkosten wordt gekort, volgens de AOb.

Lees de hele brief van AOb-voorzitter Verheggen hieronder als PDF-bestand. De Kamer debatteert op 26 oktober over de onderwijsbegroting. Dat debat is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.