Amsterdam moet huisvesting regelen voor islamitische school

De gemeente Amsterdam moet voor 1 augustus 2017 een schoolgebouw hebben voor de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO). Na een jarenlang geschil heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, dat gisteren besloten.

De uitspraak staat gepubliceerd op de website van de raad. De gemeente moet onderwijshuisvesting beschikbaar stellen voor 186 leerlingen. De scholenstichting voor voortgezet onderwijs is vanaf 2012 al bezig met een schoolgebouw, maar een verzoek om daar blijvend in te trekken werd steeds afgewezen door de gemeente.

Eerdere uitspraken van andere rechters stelden de scholenstichting al in het gelijk. Tegen deze uitspraak kan de gemeente Amsterdam niet meer in beroep.

Over deze zaak is veel te doen. Allereerst omdat SIO een opvolger is van een islamitische scholenstichting, Islamitisch College Amsterdam, die juist moest stoppen vanwege de slechte onderwijskwaliteit. Maar ook omdat de secretaris van SIO in opspraak raakte. Hij deed radicale uitspraken waar de PvdA later Kamervragen over stelde aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De PvdA wilde weten of het stichten van deze nieuwe islamitische school niet heroverwogen kon worden.

Inspectie

Staatssecretaris Dekker antwoordde toen dat hij nog niks kon doen. Er was nog geen sprake van een school, omdat ze geen gebouw hadden. Wel liet Dekker de Kamer weten dat zodra de school in aanmerking komt voor bekostiging, omdat er een gebouw is gevonden, hij de inspectie zal inschakelen. `Ik zal vragen om onderzoek naar de mate waarin dit bestuur geloofwaardig invulling kan geven aan de geldende bekostigingsvoorwaarden, waaronder de wettelijke burgerschapstaak.' Mocht dat niet het geval zijn, dan zal Dekker alles in het werk stellen om te voorkomen dat de bestuurders met de school van start gaan.

Advies

De Onderwijsraad bracht in juli 2013 ook een advies uit over de kwestie. De raad concludeerde dat het college de huisvesting moest toekennen, maar ook dat de wet veranderd zou moeten worden zodat gemeenten vooraf voorwaarden kunnen stellen aan de kwaliteit van de op te richten school.

Onderwijswethouder Simone Kukenheim liet aan het Parool weten dat Amsterdam tegen de komst van de school blijft. Ze wil dat staatssecretaris Dekker op basis van kwaliteitsnormen de financiering weigert.