Succes Daginzicht Agenda door krachtige samenwerking


Succes Daginzicht Agenda door krachtige samenwerking

EINDHOVEN/HILLEGOM, 20151024 -- Stichting Doe Maar Zo! en SAAM uitgeverij uit Hillegom zetten zich gezamenlijk in om de Daginzicht Agenda meer onder de aandacht te brengen bij mensen met geheugenproblemen.

Eind 2014 hebben Petra Harks (Stichting Doe Maar Zo!) en Anneke Bakker (SAAM Uitgeverij) hun krachten gebundeld om de Daginzicht agenda te laten voortbestaan. ‘In 2013 hebben wij deze agenda ontwikkeld met een groep van zorgprofessionals en met financiele steun van onder andere het VSB-fonds, Dele-fonds en Stichting Sluyterman van Loo’, vertelt Harks. ‘Maar na twee jaar was de subsidie op zijn we op zoek gegaan naar een partner. De agenda voldeed aan de behoefte van een heleboel mensen en die wilden we niet in de steek laten. Het is een goed product en we geloven er heilig in dat het mensen met geheugenproblemen kan helpen om structuur in hun dag te houden.’ De nieuwe partner werd gevonden: Anneke Bakker van SAAM Uitgever.

SAAM Uitgeverij is met haar uitgaven gespecialiseerd op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs. Bakker: ‘Petra benaderde mij met de vraag of ik de agenda wilde uitgeven en aangezien ik specialiseerd ben in uitgaven waar de samenleving beter van wordt, was ik meteen geinteresseerd. Deze agenda past goed in mijn fonds. En, ik geloof in het product.’

De agenda is weer onder de loep gelegd en qua vorgeving en uitvoering aangepast aan de wensen van de gebruikers. De Daginzicht Agenda past in de productlijn van Stichting Doe Maar Zo! Harks: ‘In 2009 lanceerden we een prikkelarme schoolagenda voor kinderen met een Taalontwikkelingsstoornis (TOS) en autisme. Een gewone schoolagenda is voor veel leerlingen veel te druk vormgegeven. Als je dan ook nog een leeshandicap hebt is het vreselijk lastig om een beetje structuur aan te brengen in je leven.’ Die structuur hebben ook mensen met dementie hard nodig. ‘Want’, vult Bakker aan. ‘voor mensen met dementie, afasie en niet aangeboren hersenletsel (NAH) na bijvoorbeeld een herseninfarct is het lastig om prikkels te verwerken, afspraken juist te noteren, overzicht te krijgen en hun tijd te plannen. Ook is bekend dat 25% van de 65-plussers moeite heeft met lezen en schrijven.’ Met deze gegevens in het achterhoofd, is de Daginzicht Agenda opnieuw vormgegeven, en met succes. Het aantal gebruikers neemt toe en reageren zeer positief op de agenda. Ook Alzheimer Nederland heeft de agenda omarmt en opgenomen in hun producten. ‘Wat nog ontbreekt is bekendheid’, zegt Harks. ‘De gebruikers zelf kunnen we niet benaderen. De mantelzorgers, ergotherapeuten en casemanagers dementie zijn diegenen die veelal de agenda’s of bestellen of aanbevelen. We werken veel met social media (#daginzicht), dus deel onze berichten zo veel mogelijk. Op deze manier kunnen we veel mensen bereiken.’

‘Bijzonder aan deze agenda is de indeling per dag met een apart vak voor de ochtend, middag en avond. Ieder dag heeft een eigen kleur. Maandag is blauw, dinsdag geel, woensdag groen, donderdag rood, vrijdag wit, zaterdag oranje en zondag grijs.”, vertelt Harks enthousiast. ‘Met hulp van de mantelzorger, familie of zorgverlener kunnen veel mensen nog lang zelfstandig vooruit met een eenvoudig en zeer toegankelijk hulpmiddel als deze agenda’, vult Bakker aan. Bij de Daginzicht Agenda zijn pictogramstickers met activiteiten als douchen, eten, familie, kerk, fysiotherapie, kapper en dokter te gebruiken. Deze zijn apart te bestellen.

Naar verwachting introduceert de stichting begin 2016 ook een dagritmesysteem voor senioren, dat gebruikt kan worden op magnetische borden.