Zeeuws Archief laat historisch licht schijnen tijdens N8vdN8 in Middelburg

Wegdromen naar het Middelburg van weleer... Hoe zou het geweest zijn, toen? Zou Middelburg er drie eeuwen geleden net zo donker hebben uitgezien als op 24 oktober 2015 tijdens de N8vdN8? Alleen de maan weet daarop het antwoord. Die schijnt al heel lang en heeft alles gezien. Wil je weten wat de maan zag? Kom dan in de N8vdN8 naar de etalage van Henk Sies aan de Pottenmarkt. Daar kun je bij een betoverende nachtlamp wegdromen naar het verleden van Middelburg.

Zeeuws Archief - HTMA298. Stadhuis Middelburg 1743. Detail. Fotografische reproductie: Ivo Wennekes en Mark van der Graaff. Bewerking: Sylvia Rietbergen

Droomreis door de tijd

Het Zeeuws Archief doet in de nacht van 24 oktober het licht aan... Oei, oei, en dat terwijl Middelburg het licht juist uitdoet die nacht! Maar als het aardedonker is, met alleen het schijnsel van de maan, is een nachtlamp best fijn. Met net voldoende licht om veilig bij weg te dromen in de donkere nacht.

En dat is precies de bedoeling. Wegdromen bij een betoverend historisch nachtlampje. Als je even geconcentreerd naar de ronddraaiende nachtlamp kijkt, reis je terug in de tijd, naar Middelburg in het eerste kwart van de achttiende eeuw.

Wat zag de maan drie eeuwen geleden?

Het is donker..., alleen de maan geeft een zwak schijnsel. In het eeuwenoude stadhuis wordt nog laat vergaderd. Gewichtige mannen bespreken gewichtige zaken. De arend in het adelaarshuisje voor het stadhuis zit te slapen op zijn stok... of heeft hij een waakzaam oog voor wat er rond het stadhuis gebeurt? De bewoners van de oude stad hebben kaarsen aangestoken. Zacht schijnt het licht door de ramen naar buiten. Wat zou er zich afspelen achter die ramen bij het schijnsel van de kaars? Wordt er gewerkt, gelezen, gespeeld, is er blijdschap, verdriet, is er winst gemaakt die dag of heerst er armoede? De maan heeft het allemaal gezien.

Reis je mee?

Wil jij het ook zien? Ga in de N8vdN8 naar de etalage van Henk Sies aan de Pottenmarkt. Daar staat de historische nachtlamp van het Zeeuws Archief. Laat je betoveren door het zachte licht en vang een glimp op van het leven in het Middelburg in de achttiende eeuw.

Restaurator Sylvia Rietbergen bewerkt de reproductie van de prent. Zeeuws Archief - HTMA298. Stadhuis Middelburg 1743. Detail. Fotografische reproductie: Ivo Wennekes en Mark van der Graaff

Voor het vervaardigen van de historische droomreislamp is gebruik gemaakt van een vergroting van een ingekleurde gravure van Middelburg in het eerste kwart van de achttiende eeuw (uitgave 1743). Het is een zogenaamde opticaprent of spiegelprent. Dit soort prenten, die geheel of gedeeltelijk in spiegelbeeld werden afgedrukt, werden vooral gemaakt in de achttiende eeuw. Uit de fotografische vergroting worden de raampjes met de hand uitgesneden. Een heel karwei! Beide korte zijden worden aan elkaar bevestigd. Daarna kan het lampje erin. Het geheel staat op een draaiplateau zodat u de hele prent kunt bekijken tijdens de N8vdN8.

Met dank aan:

N8vdN8 Middelburg

Henk Sies Modezaak

'Art In Print' - Ivo Wennekes en Mark van der Graaff

'Binding' - Sylvia Rietbergen

Zeeuws Archief Middelburg

Middelburg doet in de nacht van zaterdag 24 oktober 2015 het licht uit voor de N8vdN8.

De Nacht van de Nacht (N8vdN8) is een landelijk initiatief waarbij op honderden plaatsen in Nederland activiteiten worden georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Het is een jaarlijks terugkerend evenement op een zaterdag in oktober, georganiseerd door natuur- en milieufederaties. De Nacht van de Nacht wil mensen bewust maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om dit terug te dringen. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd op zaterdag 24 oktober 2015. De nacht duurt een uur langer vanwege het ingaan van de wintertijd in de nacht van 24 op 25 oktober.

Middelburg doet het licht uit

Dit jaar doet Middelburg voor de zevende keer het licht uit. In de afgelopen jaren werd de N8vdN8 van een kleinschalig initiatief opgebouwd tot wat het nu is; een hoogwaardig festival waaraan binnen een unieke samenwerking vele (culturele) organisaties en een veelvoud aan bedrijven, bewoners en vrijwilligers deuren, etalages, poorten en tuinen openen om de Middelburgse nacht op zijn allermooist te beleven.

In grote delen van de binnenstad is de straatverlichting uit en ook in woonhuizen en etalages wordt het licht uitgedaan. Voor jong en oud is door heel Middelburg van alles te zien in het donker. Tot vorig jaar werden de activiteiten gecooerdineerd door drie medewerkers van Vriendschap cafe restaurant in Middelburg. Vanaf 2015 is de cooerdinatie in handen van een bestuur en vele, vele vrijwilligers, instellingen, bedrijven, restaurants en verenigingen zorgen ervoor dat er veel te zien en te beleven is.

poster N8vdN8 editie 2015

Beleef de N8vdN8

Ga eens donker tafelen en duister drinken en geniet van de smaak van het eten en de drank zonder dat je ziet wat er op je bord ligt of in je glas zit. Loop de donkere tocht en laat je verrassen door alles wat je hoort, voelt, ziet en tegenkomt. Maar pas op voor het dodenleger van Jan Haak dat door de stad heen griezelt en je opjaagt naar de Spot waar spookverhalen worden verteld! Kom als alien verkleed naar de Middelburgse Sterrenwacht Philippus Lansbergen en bekijk de maan en de sterren door de kijkers die in de tuin staan opgesteld. Drie kerken bieden in de duistere nacht een rustpunt van Licht voor overdenking en bezinning. Luister naar sterke verhalen bij het kampvuur, melancholische muziek en aanschouw de nachtschilder die de nacht schildert. En droom weg naar tijden van weleer bij de historische nachtlamp van het Zeeuws Archief. Kortom... beleef de N8vdN8!

Informatie

Alle activiteiten zijn te zien op www.nachtvandenachtmiddelburg.nl. Ook op www.facebook.com/N8vdN8 is veel te zien en te lezen over de activiteiten tijdens de N8vdN8, als Middelburg het licht uit doet.