Gemeente Leiden: Leiden doet ook dit jaar mee aan de Nacht van de Nacht

donderdag, 22 oktober 2015

Op 24 oktober gaat het licht uit voor een duurzame stad en aarde. Leiden doet al jaren mee aan de Nacht van de Nacht. Via dit project wordt aandacht gevraagd voor de kwetsbaarheid van de aarde, CO2-reductie en de kwaliteit van donkerte. Op 24 oktober schakelt Leiden daarom de verlichting uit op een groot aantal monumenten.

De gemeente doet hiernaast nog veel meer op het gebied van duurzame verlichting, o.a. door het gebruik van groene stroom. Verder verlichten we niet op plekken waar dat kan, en dimmen we verlichting waar dat mogelijk is. Er lopen experimenten met dynamische verlichting (light-on-demand) en we gaan over op de energiezuinige LED-verlichting. Dit is wat de gemeente doet, doet u op 24 oktober ook mee met de Nacht van de Nacht? Dan gaan we samen voor een duurzame stad!

Monumenten niet verlicht

De verlichting van de volgende monumenten gaat tijdens de Nacht van de Nacht uit:

- Stadhuis

- Bruggen Havenwijk

- Burcht

- Zijlpoort

- Stadstimmerwerf

- Scheltema-complex

- Gravensteen

- Latijnse school

- Doelenpoort

- Plaquettes Leidens Ontzet

- Sionshofje

- St. Elisabeth Gasthof

- De Waag

- Hooglandse kerk

- Hooglandsekerkgracht

- Monument Wiekelpad

Afgelopen jaar is de verlichting aan de onderzijde van het stadhuis, Molen de Put, de Stadstimmerwerf en de Waag vervangen door LED-verlichting. Hierdoor besparen we jaarlijks de hoeveelheid energie van twee huishoudens. Voor die energie kun je met een elektrische auto circa 2200 km rijden. Bovendien scheelt het financieel in de onderhoudskosten omdat de ledlampen veel langer meegaan.

Juiste balans vinden

Hoewel openbare verlichting voldoende is om je te kunnen bewegen in de stad, zit er ook een belangrijke sociale en economische kant aan. Sfeerverlichting versterkt het gevoel van bezoeker en bewoner `thuis' te zijn in Leiden. Bezoekers blijven langer in de stad en dat is weer een welkome bijdrage voor ondernemend Leiden. Men voelt zich 's avonds prettiger in een aantrekkelijk aangelichte stad en daarmee wordt ook de sociale veiligheid verhoogd. De gemeente streeft hierin altijd naar het vinden van de juiste balans.

Meer informatie over deze acties: www.leiden.nl/duurzaam en www.wnf.nl