Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

EMBARGO TOT ZATERDAG 24 oktober 2015, 15.00 UUR

Persbericht: Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

EMBARGO TOT ZATERDAG 24 oktober 2015, 15.00 UUR

Tijdens een Bijzondere Gelegenheid, op zaterdag 24 oktober 2015, ontvangt de heer T.A. Jellema een Koninklijke Onderscheiding. Decorandus wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Theo Jellema is geboren op 19 mei 1955 te Leeuwarden

Organist en muziekpedagoog Jellema studeerde aan het conservatorium van Groningen en behaalde daar in 1978 zijn solistendiploma. De heer Jellema behoort internationaal tot de selecte groep top-organisten die op het hoogste niveau een breed repertoire beheersen, dat loopt van de renaissancemuziek tot aan de moderne en avantgardistische composities. In 2003 werd hem door de Société Académique te Parijs de zilveren medaille ‘Arts, Sciences et Lettres’ toegekend vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Vanaf 1998 is de heer Jellema als muzikaal adviseur, reisleider en concertgever verbonden aan de Stichting Internationale Orgelreizen. De heer Jellema is musicus en cultureel begeleider van de jaarlijkse orgelreis en orgelexcursie. Wat daaraan opvalt is de welhaast bovenmenselijke prestatie die hij jaar in, jaar uit levert om 20-25 concerten te geven op even zoveel verschillende orgels, met voor elk orgel een passend muzikaal programma. Hierbij weet hij de culturele en historische context van het orgel en de plek waar het is opgesteld op een uiterst onderhoudende wijze over te brengen. Dit jaar begeleidt hij deze reis voor het laatst.

Vanaf de oprichting in 1994 is de heer Jellema adviseur/excursieleider van de Stichting Organum Frisicum. De heer Jellema leidt verschillende excursies, geeft daarbij uitleg en bespeelt diverse instrumenten.

Elke zondag speelt de heer Jellema het slotlied in de Grote of Jacobijnerker in Leeuwarden en is hij verantwoordelijk voor de maandelijkse diensten met cantates van Bach, Britte, Buxtehude en Telemann.