Max van Deursen (19) en Sahar Afzal (18) verkozen tot VN jongerenvertegenwoordigers

Op 23 oktober werden Max van Deursen uit Den Haag en Sahar Afzal uit Amsterdam verkozen tot de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordigers. Max kan zichzelf nu jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling noemen en Sahar is de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN. Hun overwinning werd bekend gemaakt tijdens de Nacht van de VN in de Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De komende twee jaar hebben Max en Sahar de taak om, samen met hun collega's Soscha de la Fuente (Duurzame Ontwikkeling) en Saya Abdullah (Algemene Vergadering VN), de ideeen van de Nederlandse jongeren te verzamelen en deze overtuigend binnen te brengen bij de VN.

De laatste tien dagen voerden Max van Deursen uit Den Haag en Sahar Afzal uit Amsterdam campagne en stemden de Nederlandse jongeren massaal. Dit deden zij via SMS en de website www.jongerenvertegenwoordigers.nl. Op de Nacht van de VN gaven de finalisten tijdens de opening van het evenement bevlogen pitches voor een overvolle zaal. Daarna konden ook de bezoekers hun stem uitbrengen. Tijdens de hele campagneperiode zijn er in totaal 14334 stemmen uitgebracht.

Om 23.00 werden de winnaars bekend gemaakt. Max won met 73% van de stemmen. Sahar liet haar tegenstander met 56% van de stemmen achter zich.

Max van Deursen

Max benoemde het binnenhalen van de winst als een `overweldigend moment' niet gek dus dat hij zo snel mogelijk van start wil: `we gaan meteen volle bak beginnen'. Hij heeft dan ook ambitieuze doelen voor de komende twee jaar: `"Ik wil de VN dichter bij jongeren brengen. Ik wil de VN-klimaattop wakker schudden door 17 jeugdwerelddoelen te presenteren. Een lijst van noodzakelijke acties, opgesteld met zoveel mogelijk jongeren. Een bottom-up benadering voor een zaak die ons allemaal aangaat".

Sahar Afzal

Ook Sahar was zichtbaar onder de indruk van haar overwinning: `Ik vind het echt geweldig, ik besef het nog niet eens dat ik nu ook echt naar New York ga'. Ze heeft ook al een duidelijk doel voor de komende 2 jaar: `Ik heb de afgelopen week tijdens het campagne voeren duidelijk gemerkt dat ik als jongerenvertegenwoordiger vooral heel veel jongeren wil gaan bereiken. Wij jongeren hebben zoveel creatieve ideeen, die wil ik gaan verzamelen."

Verkiezing Jongerenvertegenwoordigers

Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Zij gaan op zoek naar meningen en ideeen van jongeren. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers op VN-toppen zoals de Algemene Vergadering van de VN en de Klimaattop. Ervonden nu twee verkiezingen plaats, een voor een nieuwe jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling en een voor een nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN. Nederlandse jongeren konden de afgelopen tien dagen hun stem uitbrengen op de vertegenwoordigers van hun keuze. Dit deden zij via SMS en de website www.jongerenvertegenwoordigers.nl. De verkozen jongerenvertegenwoordigers blijven twee jaar in functie.

Nacht van de VN

De finale van de verkiezing vond plaats op de Nacht van de VN op 23 oktober in Pakhuis de Zwijger Amsterdam. Hier konden jongeren zich onderdompelen in de wereld van de VN. Wat zijn geopolitieke oorzaken en gevolgen van de vluchtelingencrisis? Hoe is het om te werken voor de VN? Wat is het nut en de noodzaak van VN-missies in het Midden-Oosten? Hoe werken we met z'n allen toe naar een circulaire economie? Aanwezig waren onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken, Plan Nederland, ASN Bank, UNHCR, OneWorld, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en NVVN.