Weblog: Democracity


Eric van Oosterhout

In de afgelopen weken zijn weer heel wat kinderen te gast geweest op het gemeentehuis. Daar speelden we het spel `Democracity'. Dit is een spel dat is ontwikkeld door ProDemos, dat tegenover het Binnenhof zit.

Doel is dat kinderen de elementaire beginselen van `democratie' spelenderwijs ondervinden. De groep wordt verdeeld in kleinere groepjes, die een `politieke partij' vormen. De kinderen mogen hun eigen partijnaam bedenken. De mooiste titels komen voorbij: "de Partij voor de eigen mening en
respect" en zo. Daarna kiezen ze uit hun midden een voorzitter en een secretaris.

Vervolgens gaan ze gezamenlijk een `stad' bouwen. Op een grote tafel staan allerlei onderdelen van een stad: huizen, scholen, sportvelden, groen, gevangenis, politiecellen etc. Vanuit hun eigen `programma' bouwt iedere partij zijn stad op, waarbij ze elkaar moeten overtuigen van het nut van
een bepaalde ingreep. Zo zal de groene partij vooral veel bomen willen en de partij voor de veiligheid meer politiecellen.

Het is elke keer weer fascinerend om te zien hoe serieus de kinderen hun taak opvatten en hoe goed ze kunnen overleggen. Daarbij helpen de microfoons in de echte raadszaal ook: eerst het knopje indrukken en dan "mevrouw de voorzitter, ..." zeggen, is best spannend.

Ik heb in Aa en Hunze geen klagen, maar ik kan mij gemeenteraden voorstellen die wat zouden kunnen leren van de wijze waarop kinderen spontaan debatteren.

* Democracity: interactief spel op het gemeentehuis

Wilt u reageren op mijn weblog? Mail dan naar evoosterhout@aaenhunze.nl.