Recordaantal toeristen voor Spanje

Recordaantal toeristen voor Spanje

Nederland is niet het enige land dat goed scoort qua inkomend toerisme. Spanje verwacht dit jaar een recordaantal toeristen, 68 miljoen. Tot en met september werden 54,4 miljoen toeristen geteld, een toename van 3,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het land ontving twee miljoen extra bezoekers. In Nederland steeg het aantal gasten uit het buitenland veel sterker, de eerste zes maanden met maar liefst 11%. Qua absolute aantallen speelt ons land met zes miljoen gasten in die periode een veel bescheidener rol.

In Spanje groeide vooral het inkomend toerisme uit de Aziatische landen (+33,4%) en de Verenigde Staten (23,1%). Belangrijke herkomstlanden als Frankrijk (+6,9%) en het Verenigd Koninkrijk (+ 3,1%) deden het ook goed. De groei van het aantal toeristen uit Duitsland was beperkt (+0,8%). Vooral uit Rusland (-65,8%) kwamen minder toeristen.

Alle Spaanse regio's zagen meer buitenlandse toeristen. In Madrid steeg het inkomend toerisme het sterkst met 10,8% en 3,8 miljoen aankomsten gevolgd door Andalusi* met een stijging van 6,6% tot 7,4 miljoen passagiers, en de regio Valencia, met een stijging van 4,2% tot 5,3 miljoen toeristen. Cataloni* trekt als regio de meeste toeristen, 13,9 miljoen (25,6% van het totaal) maar groeide beperkt (+3,2%). De Balearen verwelkomde 10,4 miljoen buitenlandse toeristen en de Canarische 8,4 miljoen, met stijgingen van respectievelijk +2,5 en +1,2%.

Ongeveer 33,9 miljoen toeristen, 62,4%, brachten de nacht door in hotels, dat betekent een stijging van 3,6%, terwijl het gebruik van eigen huis, met familie of vrienden of gehuurde met 4,2% groeide. Bijna acht van de tien toeristen koos voor het vliegtuig voor een bezoek aan Spanje.