Minister Boekhoudt bij uitreiking Prijs der Nederlandse Letteren

Minister Boekhoudt bij uitreiking Prijs der Nederlandse Letteren

Brussel - De Nederlandse dichter, schrijver en columnist Remco Campert ontving in het Koninklijk Paleis in Brussel de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van koning Filip. Dit gebeurde in aanwezigheid van diverse genodigden, waaronder de Gevolmachtigde Minister van Aruba Alfonso Boekhoudt.

'Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandstalige literatuur', zo stelt de jury onder voorzitterschap van Kris Humbeeck. De jury noemt Campert een groot stilist die verschillende generaties blijft aanspreken. Tijdens de uitreiking zong Giovanca Remco Campert toe en las Hagar Peeters gedichten voor.

Campert heeft sinds zijn debuut in 1951 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn poeziebundels Met man en muis en Het huis waarin ik woonde (1955) werden bekroond met de Jan Campertprijs. In 1979 kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele poetische oeuvre. In 2011 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend. Ook was in dat jaar Camperts roman Het leven is vurrukkulluk actieboek van de campagne 'Nederland Leest'.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische koningshuis. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.