KNVB meldt antisemitische incidenten Vitesse AJAX bij aanklager betaald voetbal

in Antisemitisme / door Guy Muller / op 26/10/2015 om 14:01 / Tags: antisemitisme, CIDI, Voetbal, vooroordelen

De KNVB heeft de antisemitische uitingen tijdens Vitesse-AJAX overgedragen aan de aanklager betaald voetbal. Tijdens deze wedstrijd was op de tribune van het Arnhemse Gelderdome een bord met JHK zichtbaar en Vitessefans zongen duidelijk hoorbaar een antisemitisch lied. De KNVB heeft alle beschikbare informatie en verklaringen overgedragen aan de onafhankelijke aanklager betaald voetbal. Dit zijn de eerste stappen naar een vooronderzoek.

JHK

Op Twitter (zie afbeelding) verscheen een afbeelding van een bord dat tijdens de wedstrijd was te zien met daarop te tekst "JHK" wat in voetbaljargon "Joden Hebben Kanker" betekent. De tekst was behalve antisemitisch extra pijnlijk omdat op alle voetbalvelden tijdens de 14e minuut een applaus werd gehouden als steunbetuiging voor Johan Cruyff, die longkanker heeft. Het JHK-bord hing naast een bord met de tekst "Sterkte Johan".

Antisemtisch lied

Niet alleen in de stadions, maar ook op televisie was het antisemitische lied "Joden die branden het best" te horen. Hetzelfde lied werd ook gezongen tijdens de wedstrijd Utrecht-AJAX (klik hier). FC Utrecht moet de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax een gedeelte van het stadion sluiten voor publiek en heeft een boete van 10.000 euro gekregen van de KNVB, omdat de club te weinig heeft gedaan om de scheldkoren te stoppen.

Reactie Vitesse

Zowel Vitesse als de officiele supportersvereniging spraken zich uit tegen de antisemitische uitingen. 'Misselijkmakend' was de reactie van Vitesse-directeur Joost de Wit op de website van de Arnhemse voetbalclub. "We gaan dan ook op zoek naar de betreffende onverlaat en willen hiermee een signaal afgeven dat dergelijk gedrag niet past bij een club als Vitesse die dag in, dag uit middenin de maatschappij staat."

De KNVB heeft alle beschikbare informatie en verklaringen over de incidenten na het weekeinde overgedragen aan de onafhankelijke aanklager betaald voetbal. Op basis van de informatie besluit de aanklager of er een vooronderzoek wordt gestart.

CIDI maakt zich ernstig zorgen over de vele antisemitische uitingen tijdens voetbalwedstrijden en vindt het tijd worden dat bij discriminerende spreekkoren eenzelfde zero tolerance-beleid wordt ingezet als bij het afsteken van vuurwerk. Alle vormen van discriminatie, waaronder antisemitisme, dienen zo spoedig mogelijk uit het voetbal te worden verbannen.