De Christenunie wil meer en goedkopere sociale woningbouw


Vluchtelingen zetten betaalbare woonruimte weer op de politieke agenda in Gooise Meren

BUSSUM, 20151027 -- Het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsstatus maakt de vraag naar betaalbare woningen groter. Er is in de gemeentes Naarden, Bussum en Muiden de laatste jaren te weinig aandacht geweest voor nieuwe sociale woningbouw. De woningzoekenden in onze gemeente, die soms tot wel tien jaar op de wachtlijst staan, lijken op roependen in de woestijn. Het gerealiseerde aantal nieuwe betaalbare woningen blijkt onvoldoende.

De ChristenUnie wil dat er permanent beschikbare tijdelijke woonruimte wordt gerealiseerd. Op deze manier wordt ruimte gecreëerd voor starters, doorstromers en vluchtelingen. De leegstaande panden in de gemeente kunnen worden gebruikt om te voorzien in de vraag naar betaalbare woonruimte, tijdelijk of permanent.

De tijden van de grote sociale woningbouwprojecten waarmee Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg belangrijk zijn gegroeid, liggen ver achter ons. Doorstroom in de bestaande wijken is minimaal. Als je naar tevredenheid woont met lage woonlasten, dan blijf je zitten. Verder is in onze typische forensenplaatsen verhuizen voor je werk meestal niet aan de orde. Waarom zou je verhuizen als je nu voor 400 euro per maand huurt en hoort dat je nieuwe buren ruim het dubbele mogen betalen? Bovendien kan die verhoogde huur vaak alleen worden opgebracht door het recht op huursubsidie.

Het maximaliseren van de opbrengst uit de verhuur of de verkoop van woningen, zorgt ervoor dat het aandeel betaalbare woningen in de gemeente Gooise Meren steeds kleiner lijkt te worden. Projectontwikkelaars bouwen liever dure of zeer dure woningen omdat daar veel meer aan valt te verdienen.

Bij het verlenen van gemeentelijke vergunningen in Bussum hebben de bestuurders en gemeenteraad wel de verhouding 1/3 goedkoop, 1/3 midden en 1/3 duur als gemiddelde aangehouden. Strikt houden aan deze verdeling is niet voldoende gebleken om aan de vraag naar betaalbare woningen te kunnen voldoen. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe gemeenteraad Gooise Meren.

Nu de gemeente, naast de bestaande woningzoekenden, ook vluchtelingen met een verblijfsstatus moet huisvesten, is het des te belangrijker om het tekort aan sociale huurwoningen snel weg te werken. De vluchtelingenhuisvesting maakt pijnlijk duidelijk dat er snel betaalbare woningen moeten komen. De ChristenUnie pleit dan ook voor permanent beschikbare tijdelijke en betaalbare woonruimte om ruimte te creëren op de sociale woningmarkt.





ChristenUnie Gooise Meren