Nieuwe invulling waardering van mantelzorgers


Het college heeft een besluit genomen over de nieuwe invulling van ondersteuning van mantelzorgers. Voor de uitvoering van het nieuwe 'driesporenwaardering' werkt de gemeente samen met Stichting HOOM.

Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor iemand in hun omgeving, omdat die (landurig) ziek is of een beperking heeft. In de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Voorheen was
sprake van een landelijke regeling (mantelzorgcompliment). Vanaf nu regelt de Wmo dat het college zorgdraagt voor een jaarlijkse blijk van waardering voor de mantelzorgers. Het college heeft organisaties en mantelzorgers gevraagd mee te denken over lokale invulling van deze waardering.

Samen bepalen

De gemeente Geertruidenberg heeft een tiental organisaties (SWOG, ouderenbonden, HOOM, VTCG, Trema, Seniorenraad en Wmoraad) gevraagd om te adviseren over de invulling van het mantelzorgcompliment. Ook heeft de gemeente mantelzorgers opgeroepen om hierover mee te praten. Eindadvies is
ingewonnen bij de Seniorenraad en de Wmo-raad. Op basis van deze inventarisatie en een informatieronde heeft het college een eerste aanzet gemaakt voor een lokale invulling van het mantelzorgcompliment.

Driesporen-waardering

Uit de inventarisatie kwam geen duidelijke voorkeur of meerderheid voor een type beloning. Daarom kiest het college voor een driesporen-waardering.

1. Een geldelijke waardering moet met name gezocht worden in de vorm van cadeaubonnen of cheques;
2. Een niet-geldelijke waardering kan ingevuld worden via bijvoorbeeld lunchbijeenkomsten voor diverse groepen van mantelzorgers (een luisterend oor, waardering, signalering en lotgenotencontact);
3. Het ontwikkelen van nieuwe producten ter ondersteuning van mantelzorgers.

Met de stichting HOOM is afgesproken dat zij de organisatie van de uitvoering van de mantelzorgwaardering op zich neemt. Hoe vragen inwoners het mantelzorgcompliment aan. Stichting HOOM bepaalt door wie, op welke wijze en wanneer de aanvragen voor de geldelijke mantelzorgwaardering moeten
worden ingediend en hoe deze worden uitbetaald. Dat doet de stichting binnen de nadere regels, zoals deze door de gemeente zijn opgesteld. In de nadere regels is onder ndere vastgelegd:

* welke mantelzorgers in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering;
* hoe de geldelijke mantelzorgwaardering jaarlijks wordt vastgesteld en wat de hoogte hiervan is.

Stichting HOOM bericht nog uitgebreid aan alle inwoners hoe en wanneer aanvragen voor mantelzorgwaardering bij hen kunnen worden ingediend.