Avondvliegseizoen najaar 2015 vliegbasis Leeuwarden


Avondvliegseizoen najaar 2015 vliegbasis Leeuwarden
27-10-2015
[IMG] Klik om te vergroten

Met ingang van maandag 26 oktober 2015 start het avondvliegseizoen najaar 2015 van de vliegbasis Leeuwarden. In week 44, 45, 47, 48, 49, 50 en 51 beoefenen de vliegers van vliegbasis Leeuwarden weer hun noodzakelijke avondvluchten.

Waarom worden deze trainingen gehouden?

Het vliegen en de uitvoering van een missie vergt, zeker bij duisternis, specifieke training en ervaring. Dit geldt zeker voor complexe missies met meerdere vliegtuigen en dreiging vanaf de grond of in de lucht. Bij duisternis vliegen F-16 vliegers met geavanceerde nachtzichtapparatuur. De
bemanning ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten met een beperkt zicht, vergelijkbaar met het zicht door twee kokers. Om hun vaardigheden op peil te houden voor inzet, zoals momenteel in het Midden-Oosten, is het trainen bij volledige duisternis noodzakelijk.

Planning

Komend seizoen varieren de dagen en tijden waarop er avondvluchten plaatsvinden. Zo staan er in week 44, 45, 47, 49 en 50 op maandag tot en met donderdag avondvluchten gepland. In week 48 en 51 alleen op maandag- en dinsdagavond. Overige weken/dagen en op vrijdag wordt er overdag gevlogen.

Omdat in de eerste weken van het avondvliegseizoen het later donker wordt, vinden de vliegbewegingen later op de avond plaats. De vliegtuigen landen in deze periode uiterlijk 24.00 uur. Gaandeweg het seizoen wordt het steeds vroeger donker waardoor er eerder gestart kan worden met het
vliegprogramma. De trainingen zijn tijdens deze periode uiterlijk om 22:45 uur afgelopen.