Pgb houders met overgangsrecht: vraag zo snel mogelijk herindicatie ..


Home | Nieuws | Pgb houders met overgangsrecht: vraag zo snel mogelijk herindicatie pgb aan!

Pgb houders met overgangsrecht: vraag zo snel mogelijk herindicatie pgb aan!

27 oktober 2015
[IMG]

Wanneer je in 2015 een budget hebt op basis van het overgangsrecht, vraagt de zorgverzekeraar een 'nieuwe' indicatie bij het aanvragen van een ZVW-PGB voor 2016. Wanneer het gaat om intensieve kindzorg is het verstandig deze indicatie te laten doen door een kinder(wijk)verpleegkundige die door
de verzekeraar erkend wordt en bekwaam is in het indiceren. Een door de verzekeraar erkende kinder(wijk)verpleegkundige kan de indicatiekosten declareren bij de verzekeraar. Het Centrum voor Thuis Beademing weet welke kinder(wijk)verpleegkundige in de regio kunnen indiceren. Per Saldo, de
vereniging van pgb-budgethouders geeft hieronder concrete tips voor de aanvraag bij de zorgverzekeraars in de te krappe tijd die zij geven om deze uitgebreide aanvraag te doen.

Zorgverzekeraars vragen pgb-aanvraag binnen 2 weken, Per Saldo geeft advies (gepubliceerd op 22 oktober 2015)

Zorgverzekeraars sturen budgethouders met overgangsrecht in 2015 deze week een brief waarin ze aangeven binnen twee weken de aanvraag voor het nieuwe pgb te willen ontvangen. Na signalen van budgethouders hierover meldde Per Saldo de zorgverzekeraars dat dit voor budgethouders een veel te
korte termijn is. Ook heeft Per Saldo geprotesteerd tegen de dreigende taal in de brief.

Naast de korte tijd waarin de aanvraag geregeld moet worden, schrikken budgethouders er enorm van als er staat dat er geen pgb meer wordt verstrekt als er niet tijdig een aanvraag is ontvangen. Per Saldo vindt dat dit niet zo kan en er zijn zelfs Kamervragen over gesteld door Otwin van Dijk.

Als u een pgb-vv krijgt via uw zorgverzekeraar en u hebt een dergelijke brief ontvangen, hoe moet u de inhoud opvatten en wat kunt u doen?
Streefdatum
De datum die wordt genoemd in de brief is een richtlijn. Wanneer het niet anders kan, kunt u de pgb-aanvraag ook later indienen. Voorwaarde is wel dat uw zorgverzekeraar dat weet. Neem daarover contact op met uw zorgverzekeraar, met de vraag of u een nieuwe datum kunt afspreken.

6 weken
Er zijn ook zorgverzekeraars die deze brief al eerder verstuurden, waardoor u langer de tijd hebt gekregen. De meeste zorgverzekeraars richten zich op 30 oktober, met als uiterste datum half november, zijnde 6 weken voordat de indicatie per 1 januari 2016 afloopt.

Wijkverpleegkundige
Vraag uw zorgverzekeraar waar de dichtstbijzijnde wijkverpleegkundige zit die u kunt benaderen voor de herindicatie. Sommige zorgverzekeraars werken samen met organisaties, die alleen budgethouders indiceren. Deze informatie staat vaak ook op de website van uw zorgverzekeraar.

Eigen deel aanvraagformulier
Stuur alvast het persoonlijk deel van de aanvraag op, het deel dat u zelf in kunt vullen. Dan weet uw zorgverzekeraar dat u een pgb-aanvraag gaat doen. Het verpleegkundig deel kunt u dan later opsturen. Kijk voor meer informatie ook op Aanvraag pgb-Zv