Vader en zoon Huygens gaan naar huis


Voorleeshulp

beeld huygens en zoon27 oktober 2015 - Op woensdag 4 november gaat het Huygensmonument naar een andere locatie. Het beeld van vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens, in 1996 gemaakt door Hans Bayens, verhuist van Park Vreugd en Rust naar Huygensmuseum Hofwijck. Het monument was een
schenking van stichting Nationaal Huygens Monument aan de toenmalige gemeente Voorburg. Op maandag 2 november tussen 15.30 en 15.45 uur is er een kort moment om samen met wethouder Kunst en Cultuur Frank Rozenberg en wat betrokkenen `afscheid' te nemen van het beeld. Op woensdag 4 november
gaat het beeld vervolgens naar de nieuwe locatie bij het vernieuwde poortgebouw van Hofwijck, wat eind november officieel geopend wordt.

Het beeld is ontworpen en gemaakt door Hans Bayens en is een herinnering aan dichter en staatsman Constantijn Huygens en zijn zoon Christiaan Huygens.
Constantijn was een van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw. Ook was hij secretaris van twee prinsen van Oranje: Frederik Hendrik en Willem II. In Voorburg liet hij de buitenplaats Hofwijck bouwen, bedoeld om `even bij te kunnen komen van de Haagse politiek'.
Zoon Christiaan was een vooraanstaande Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder van het slingeruurwerk, de ontdekker van Saturnus' ringen en schrijver van vroege science fiction. Hij was een van de leidende figuren in 17e-eeuwse wetenschapskringen.
Constantijn woonde in het door hem gebouwde Hofwijck. Ook zijn zoon verbleef er tot zijn dood. Vader en zoon komen dus weer `thuis'.