'Dashcams zijn levensgevaarlijk'


27 oktober 2015 , Federatie

Verzekeraars zijn er dol op en geven ze soms gratis weg, maar voormalig verkeersofficier van Justitie, Koos Spee, is geen voorstander van het gebruik van dashboardcamera's. In het RTLZ tv-programma Van Liempt Live van donderdag 22 oktober noemt hij ze zelfs levensgevaarlijk.

Net als de telefoon leidt het bedienen van een dashboardcamera af van het autorijden, betoogt Koos Spee. "Autorijden is een serieuze bezigheid en dat vergeten we zo langzamerhand. Een paar seconden niet opletten en je kan iemand het leven uit rijden."

Verzekeraars zijn blij met het inzetten van dashboardcamera's, omdat ze aanvullend bewijs kunnen leveren bij het aanwijzen van de schuldige bij een auto-ongeluk. Onterecht, zegt Spee. "Je kunt ze niet als bewijsmateriaal gebruiken. Je kan die filmpjes manipuleren. Ik denk dat een rechter zo'n
filmpje niet zomaar zal slikken. Als de rechter er niet van overtuigd is dat zo'n filmpje authentiek is, zal hij het niet accepteren als bewijs."

Spee heeft ook zijn bedenkingen bij de doelmatigheid van de dashboardcamera: "Hoeveel kilometer moet je rijden voordat je een aanrijding krijgt? Moet je al die tijd die camera aan hebben staan, die jou de hele tijd afleidt, voor die ene keer dat je een aanrijding krijgt. Ik heb de afgelopen
tien jaar geen aanrijding gehad."