SWO komt bij u langs: preventief huisbezoekproject 75+


27-10-2015: Ouderenorganisatie SWO (Senioren Wezep Oldebroek) is weer begonnen met het preventief huisbezoek bij 75-plussers. Deze keer zijn de senioren geboren in 1936 t/m 1940 aan de beurt.

De gemeente Oldebroek vindt het een goed initiatief en verschaft de adresgegevens. Inmiddels hebben deze inwoners al een uitnodiging gehad en zijn de huisbezoeken begonnen. De respons ligt op ruim 50%. Dat is mooi, maar kan nog hoger!

Het doel van dit preventief huisbezoek is tweeledig:

1. Verkrijgen van informatie:
Allereerst vindt SWO het belangrijk om te weten hoe de leef- en woonomstandigheden van de senioren zijn. Hoe is het met de gezondheid? Hoeveel hulp hebben mensen nodig? En wie kan die hulp geven? Hoe woont men en zijn er verhuisplannen? Aan welke activiteiten neemt men deel en waar is
behoefte aan? Met de verkregen informatie kan SWO beter inspelen op behoeften en vragen die bij de betrokkenen leven. Dit uiteraard in samenwerking met andere instanties binnen de gemeente Oldebroek.
2. Het geven van informatie:
Ten tweede kan SWO informatie geven over mogelijkheden voor zorg, wonen, activiteiten, vervoer of financien. Deze informatie kan helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en deel uit te blijven maken van de samenleving. Het gesprek neemt ongeveer een uur in beslag en de
gegevens worden anoniem verwerkt. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Er zijn zes vrijwilligers van SWO die deze gesprekken doen. In Wezep zijn dat Jaap Wanders, Anja de Vries en Tiny Bredewout, in Hattemerbroek is dat Tessa Leeuw en in 't Loo, Oosterwolde, Noordeinde en Oldebroek zijn dat Greet Plender en Martha Junte.