Merle Sterken: bevelvoerder met klasse


27 oktober 2015

Ze is bijna 14 jaar oud en bevelvoerder bij Jeugdbrandweer Deventer. Haar ploeg werd onlangs landskampioen in de klasse Lage Druk Junioren. "Het was geweldig! We vonden het wel goed gaan, maar dat we kampioen zouden worden hadden we nooit verwacht." Een interview met Merle Sterken.

naar boven

Hoe lang zit je al bij de Jeugdbrandweer?

Ik zit nu drie jaar bij de Jeugdbrandweer en ik ben sinds twee jaar bevelvoerder. Onze ploeg bestaat uit zes mensen, waarvan drie meisjes. We oefenen elke woensdagavond van zeven tot half negen. Ik ben bij de Jeugdbrandweer gekomen via mijn zus. En mijn zus weer via mijn vader. Hij zat bij de
vrijwillige brandweer.

Wat vind je zo leuk aan de Jeugdbrandweer?

Wat ik leuk vind aan de Jeugdbrandweer is eigenlijk gewoon mijn taak als bevelvoerder. Dat ik leiding mag nemen over de hele ploeg. Het lijkt me leuk om door te gaan naar de beroeps- of vrijwillige brandweer, maar ook weer niet helemaal, want het werk is dan een stuk zwaarder dan bij de jeugd.
Merle Sterken

Drie jongens en drie meisjes in de ploeg. Een mooie verdeling.

Ja, maar het maakt mij eigenlijk niets uit of het nou jongens of meisjes zijn, want ik kan meestal met beide goed werken. Tuurlijk is er wel een verschil in de manier waarop jongens en meiden dingen aanpakken, maar in mijn ploeg merk ik dat zelden.

Welk verschil is dat dan?

Meiden en jongens doen en denken anders. Ik ben zelf de bevelvoerder en merk soms dat de een er langer over doet om iets op te vangen of iets te begrijpen dan de ander en dat merk ik sneller met meiden en jongens.

En dan de wedstrijd. Was je zenuwachtig?

Aan het begin van de wedstrijd totaal niet. Toen ze zeiden dat we mochten omkleden, werd ik wel zenuwachtig. Maar toen we eenmaal op de wedstrijdbaan stonden, dacht ik: "We gaan dit doen!" en waren alle zenuwen weg. En toen waren we opeens kampioen. Dat was echt geweldig!

Jullie hebben in de krant gestaan, zijn op televisie en radio geweest, toegesproken door de burgemeester... heel wat aandacht dus.

Ik vond de media geweldig, omdat het natuurlijk ook voor mijn ploeg het eerste jaar is dat ze meedraaien. Dus is het een hele ervaring voor mij en mijn ploeg! Ik ben zelf op de radio en tv geweest van Drenthe RTV en ook op RTV Oost. Erg leuk om mee te maken. Merle Sterken en ploeg

Er zitten weinig vrouwen in de uitruk bij de brandweer. Heb je een idee hoe we dat kunnen verbeteren?

Dat is een goede vraag. Ik denk door reclame te maken met afbeeldingen van vrouwen en mannen. Zo kunnen mensen zien dat de brandweer ook voor vrouwen is en niet alleen voor mannen.

Wat zou jij zelf graag nog willen vertellen?

Dat je niet bang hoeft te zijn om een keer een kijkje te komen nemen!